Съдът назначи нова експертиза за катастрофата, в която загинаха Тошко и Виктор

Автор: Plovdiv Now 6783
Съдът назначи нова експертиза за катастрофата, в която загинаха Тошко и Виктор

Автор: Георги Тошев

Пловдивският апелативен съд назначи допълнителна автотехническа експертиза, която да отговори на редица въпроси относно катастрофата край Кадиево, при която загинаха Тошко Бараков и Виктор Василев.

Експертизата трябва да даде редица ясноти сред които и дали има данни, че задното дясно колело на автомобила на Петър Маринашки се е увъртяло и откъснало преди катастрофата и дали това променя механизма на настъпване на ПТП-то. Според снимките има забит метален предмет и е възможно той да е причина за инцидента. По искане на защитата на Маринашки  в лицето на адвокатите Райко Илиев и Йордан Давчев, апелативните магистрати назначиха и допълнителна химико-технологична експертиза, която да установи кога Маринашки е взел наркотика, а именно колко време преди катастрофата. Ще се направи справка и ще се призоват полицаите, които са запазили местопроизшествието.

Първата експертиза се изиска, тъй като не е изследвано наличието на метален предмет в задна дясна гума. Първата инстанция е приела заключението на вещото лице, че няма техническа причина за пътнотранспортното произшествие, но защитата на Маринашки твърди, че въпросният автомобил е претърпяло по-рано ПТП.

Адвокатите на Маринашки настояха и за нова съдебна химико-токсикологична експертиза. С нея се иска да се установи дали четирите часа от момента на катастрофата до отвеждането му в ареста, чрез дадена храна или напитки, не е приел наркотично вещество.

Адвокат Давчев настоя и за изготвяне на специализирана физическа експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса дали автомобилът-ковчег се е движил с превишена скорост.

В съдебната зала кратки показания даде и Тодор Бараков, баща на едно от загиналите момчета. Той разказа, че в телефона на сина си е открил клипове изпратени му от Маринашки. На едно от тях се вижда как подсъдимият шофира с краката през прозореца, а на другото – как участва в гонка с ауди, на което присъства и публика.

Припомняме, че на първа инстанция Петър Маринашки получи 5 години затвор и 8 години без книжка. Сега той обжалва присъдата си пред Апелативен съд. Родителите и близките на загиналите момчета също обжалват наложеното на Маринашки наказание и пледират по-сурова присъда.

Следващото заседание е насрочено за 8 декември 2022г. от 14.00 часа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина