Съдът глоби роднина на Цар Киро, суфлира при разпит

Автор: Ива Модова 4334
Съдът глоби роднина на Цар Киро, суфлира при разпит

Глоба, липса на свидетели и експертиза, белязаха делото срещу четиримата мъже, обвинени в нападението и грабена на сестрата на цар Киро – Марийка Илиева. Марин Петров, Йордан Станчев, Александър Данев и Александър Кочев за пореден път се изправиха пред съда.

Петима свидетели отново липсваха, липсваше и вещото лице. Оказа се, че експертът все още не е изготвил заключението си, поради лични и здравословни причини. Що се отнася до свидетелите – повечето са извън България. Това наложи да им бъдат прочетени показанията им, дадени в предходни заседания пред друг съдебен състав.

В заседанието все пак се появи един от повиканите свидетели. Христо Мурджев е мъжът, от когото Йордан Станчев е закупил колата, с която са извършили престъплението.

„Станчев не го познавах. Видях го за пръв път при нотариуса. Аз реших, че искам да си купя БМВ и пуснах обява, че правя бартер с моя мерцедес. Обади ми се близък от Йоаким Груево – Карабей. Каза, че има кола и хора, които са готови за бартера. Отидох на кафе с тях. Бяхме аз, Карабей и две момчета – братя. Разбрахме се, дадоха ключовете, аз дадох моите и си стиснахме ръцете. След седмица пак се видях с братята  в Пловдив, дадох им парите и тръгнах за Павликени.Там се започнах със Станчев. Двете момчета са му били синове. Минахме през нотариус и се разделихме”, разказа Мурджев. По време на показанията му, близка на потърпевшата Марийка – Парашкева Маркова, на няколко пъти подсказваше имена и факти на Христо.

Това накара съдът да наложи санкция на жената в размер на 200 лева  за нарушаване на реда в залата. Зароди се спор между председателя на състава и наказаната, относно вината.

„Нямам пари, от къде да ги взема”, пита Маркова, добавяйки, че е бедна жена. Последва още едно предупреждение.

Разпита на Мурджев продължи с въпроси, свързани с познанството му с Марийка Илиева – потърпевшата.

„Познавам клана Рашкови. Заможни хора, имат фабрики, бизнес. Цялото семейство има пари. Марийка обаче не я познавам. Виждал съм я един, два пъти. Синът ми се има повече с тях, но той сега го няма. Работи в Испания и в Англия. Рядко си идва”, допълни мъжът.

Заседанието ще продължи отново на 10 април. Тогава ще бъде разпитан тайният свидетел, а делото ще се проведе при закрити врати.

Припомняме, че на 27 срещу 28 май 2017 г. в Йоаким Груево Марин Петров, Александър Кочев  и Александър Данев, влезли в дома на 71-годишната жена. Наблизо, в лек автомобил, ги чакал Йордан Станчев. Той предварително бил събрал информация от свой познат за живущите в дома и навиците на пострадалата.  

Преди да влязат в къщата, тримата си сложили черни маски и ръкавици, като взели със себе си електрошокова палка, свински опашки и черно тиксо.

Същата вечер, към 23:30 часа, те прескочили оградата и проникнали в къщата. Първоначално влезли в една от стаите, където спял племеникът на пострадалата жена. Един от обвиняемите го ударил в тила с юмруци, а другият му вързал краката със свински опашки и въже, както и му сложили тиксо на устата. След това влезли в стаята на стопанката, нанесли й побой с юмруци, удряли я с електрошокова палка, вързали краката и ръцете й с тиксо, като през това време я питали къде се намират златото и парите и ровели из шкафовете и гардеробите в къщата. Жената успяла да им каже, че има 300 лева в чантичка, която те намерили и от която взели парите. Малко по-късно обвиняемите сами открили в дома няколко кутии, от шоколадови бонбони и бисквити, в които имало златни накити,  които взели. След това напуснали дома, като прескочили оградата на къщата и се качили в автомобила на Йордан.

Малко след края на Йоаким Груево, в гориста местност, отбили автомобила, поставили в найлонова торба ръкавиците, маските и тиксото и ги заровили в земята. По пътя изхвърлили телефонните апарати и електрошоковата палка. Разпределили златните украшения на четири равни купчини, като всеки от тях взел по една, след което се разпръснали.

По делото е установено, че четиримата обвиняеми са отнели  множество златни медальони с нанизани златни монети, кехлибарени топчета, златни синджири с висулки, с религиозни и други изображения, мъжки златни синджири, златна корона с голям червен камък по средата и малки камъни около него, златни гривни, златни монети, златни обици, златни гердани, 40 златни английски лири и други украшения - на обща стойност 457 352 лева.

Четиримата обвиняеми са с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намират в Затвора в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина