С цвят на магнолия и аромат на вишна: Райската градина на двореца “Кричим“

Автор: Plovdiv Now 20975
С цвят на магнолия и аромат на вишна: Райската градина на двореца “Кричим“

Бели тополи, секвои, магнолии и бамбук и дъб на над 250 години са само част от видовете в красивия пак край двореца "Кричим". Атракцията ще отвори врати за безплатни групови посещения до два месеца, а туристите ще могат да видят редки растителни и животински видове. В момента се изготвят маршрути за обикаляне на обекта.

Местността около бившия царски чифлик е защитена, с цел опазване на местообитания и популация на защитени видове, растения и животни, съхраняване на уникална лонгозна гора и забележителен ландшафт. Това е причината в началото на 20 век княз Фердинанд да хареса това място за ловен развъдник.

Точно до къщата допреди няколко години се е извисявала красива 33-метрова ела, донесена тук от лесовъда Константин Байкушев по заръка на царя. Стотици красиви и екзотични растения се отглеждат и в цветната оранжерия на имението. Черен пипер, платицериум (еленски рога), бугенвилия, орхидеи, кактуси, христов венец, дърво на живота, столетник, фикуси привличат погледите. 

На територията на ловното стопанство се разселват различни видове дивеч. Впечатление в самия дворец правят ловните трофеи, сред които и лисицата, отстреляна от Фердинанд по повод обявяването на Независимостта на България. 

Предлагаме ви фоторазходка из райското кътче, което скоро ще бъде достъпно за туристи:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина