Един от най-вкусните фестивали започва за десети път в града. Десетото юбилейно издание на Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти „Куртово Конаре Фест“ очаква гости, приятели и почитатели на 7, 8 и 9 септември 2018 г. Всички присъстващи ще могат да опитат от известните местни сортове, както и да вкусят от апетитните лютеници, които майстори и любители в кулинарията предлагат. По време на фестивалните дни се провеждат лекции, работилници, базари и пленери. Куртово Конаре фест съчетава представяне на традиционни местни храни с разнообразни културни дейности. Цялата програма е обилно „овкусена“ с лютеница и хубава музика.
Ето я и фестивалната програма:
7 септември 2018 година
13:00 Откриване на пленер за художници и фотосреща
13:00 - Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от региона и Слоу Фуд- България
14:00 – Посещение на двореца „Кричим” - с участници в програмата на фестивала- художници, фотографи, музиканти.
16:00 – Подготовка приготвянето на лютеница
16:00- 18:00 – Детски работилници по проект - ”Живот в хармония с природата”
16:30 – 17:30 – „ Производство на промишлен коноп и невероятните приложения на конопа днес” – лектор Б. Сандов
18:00 –18:30 - Откриване на изложби в читалището- 2 ри етаж:
Ретроспективна изложба на картини „Куртово Конаре Фест и приятели”
Фото-изложба на младата фотографка – Лора Муховска
19:30 – Концерт ”Куртово Конаре Фест и приятели”- с участието на :
Група „РЕВЮ”
Мирослава Кацарова - трио
”ТАРАЛЕЖКОВ”
„НеЩо ЦвЕтНо”
Абсолютно Начинаещи Геш от Нови Кричим и приятели
After party
8 септември 2018 година
10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Слоу Фуд-България /Продажбите и демонстрациите на умения са през целия ден. Ще присъстват и производители и занаятичии от региона./
10:00 – 13: 00 – „Как се прави лютеница?” - с участието на доброволци и местни майсторки
11:00-12:00 – Дискусия на тема: ”Ролята на маджирите в конструирането на общностната памет на Куртово Конаре”
12:00 - Приготвяне на доматена супа
12:30 – Дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата” / конкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре и ще се приема само ситносмляна традиционна лютеница/
12:30 – Дегустация от журито на традиционни храни и избор на най-добрите кулинарни произведения – със съдействието на ОФ”Пловдив 2019” – дейност по проект” Куртово Конаре Фест- сцена за съвременно изкуство”.
13:00 – Хайде на лютеницата, доматената супа и всичко останало! – на площада
14:30 – 15:30 – Фолклорен блок с участието на самодейци
15:30 –17:00 –Тематични шатри: „Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре” – откриване на специален щанд – занаяти, храни и фото-изложба. Детски работилници и др.
16:00 – Приветствия на гости на фестивала, награждаване на „ Царицата на лютеницата” и най-добрите местни кулинари и участници в конкурсите
16:30 – 18: 00 – Фолклорен блок с участието на самодейци
18:00 – 19:00 Надиграване с участието на танцови състави от региона
19:00 – 20:00 –Всички на хорото!
20:00 – Концерт на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ – гр. Пловдив с худ. ръководител – акад. Милчо Василев
9 септември 2018 година
10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Слоу Фуд-България /Продажбите и демонстрациите на умения са през целия ден/
10:30-12:00 - Детски игри, състезания и творчески дейности- забавно детско шоу с Кака Ели – за разделното събиране на отпадъци и рециклирането – със съдействието на Фондация С.Е.Г.А.
12:30 – 13: 30 Изложба на картини от пленера за художници – закриване на пленерите
13:00 – 16:00 – Дегустации, срещи на производители, продажби на продукти от региона 16:00 Закриване на Куртово Конаре Фест 2018
Програмата е предварителна и подлежи на промени.
На фестивала ще бъдат връчени награди за „Царица на лютеницата”, най-атрактивен щанд, най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от домати , чушки и др. плодове и зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия от зеленчуци. Тази година стартира и новият конкурс „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.