Проектът за безплатен транспорт донесе международно признание на Стамболийски

Автор: Plovdiv Now 4407
Проектът за безплатен транспорт донесе международно признание на Стамболийски

Проектът за безплатен градски транспорт в община Стамболийски бе презентиран пред кметове от цяла Европа. Това се случи по време на гала вечера в кметството на Австрия, където се проведе финалът на конкурса "Иновации в политиката". Припомняме, че кметът Георги Мараджиев бе номиниран за награда в категория "Качество на живот, просперитет" с проекта, който ще бъде реализиран до края на годината. 

Припомняме, че новината бе обявена по-рано тази година, като за целта общината вече е закупила два автобуса. Така линията, която покрива града, както и междуселищния транспорт между Стамболийски и четирите села, ще се поддържат изцяло от общината. Близо 23 000 души ще могат да се възползват от безплатния превоз в средната община, а инвестицията ще се върне само за две години. 

По време на церемонията Мараджиев бе удостоен с грамота като финалист в конкурса.

"Снощи в балната зала в кметството на австрийската столица с нашия проект за безплатен обществен транспорт ние представихме България. Нашата малка община с нашия проект нареди България до Великобритания, Франция, Германия, Австрия. Приключихме участието си в конкурса "Иновации в политиката" с грамота като финалисти, не сме първи на финала, но въпреки това сме победители, защото благодарение на нашия проект Стамболийски вече съществува и на картата на Европа, а с участието ни в конкурса рекламирахме успешно България", сподели Мараджиев в социалните мрежи.

Наградата в категория "Качество на живот, просперитет" е била връчана на негов колега от Германия Мартин Спеер с мащабен проект за безплатно ползване на жп-транспорта в рамките на целия Европейски съюз за период от един месец от всички младежи, когато навършат пълнолетие. Проектът струва 700 000 000 евро, а парите за реализацията му ще се търсят от ЕС.

Кметът сподели още, че от всички проекти, представени по време на конкурса, този в Стамболийски ще се реализира първи. По време на работните си срещи във Виена той е обсъдил с други кметове възможността за входиране на предложение в комисиите на Европарламента чрез евродепутатите от съответните държави. Предложението е да се отвори Програма с мярка за кандидатстване за финансиране на малките и средни общини за закупуване на автобуси, които да извършват безплатен градски и междуселищен транспорт.

Така проектът скоро може да прерасне в европейска инициатива.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина