Проблемът с отоплението на читалището в Стамболийски скоро ще бъде решен

Автор: Plovdiv Now 7284
Проблемът с отоплението на читалището в Стамболийски скоро ще бъде решен

Проблемът с отоплението на читалището в град Стамболийски ще бъде решен, като общината си е поставила краен срок средата на месец юни тази година. На 15,16 и 17 юни ще се чества празникът на града и това е повод читалището, което тази година има 95-годишен юбилей, да получи подарък.

Читалището има изградена вътрешна инсталация за отопление, която е на повече от 40 години. Тя обаче не е направена в два отделни кръга за малкия и големия салон и не може при нужда единият да се изключва. Понастоящем се използва само Ритуалната зала, която се отоплява с климатици.

Големият салон е неотоплен, а ежедневно 430 души, предимно деца, идват тук, защото участват в различни читалищни школи. Посещаващите библиотеката също са поставени в условия без отопление.

Към читалището има абонатна газова станция, затова логично е да се постави нов или да се ремонтира съществуващият котел, който е в подземието на сградата, като с това ще се заеме специализирана фирма.

Ще бъде направен технически проект за отопление на цялата сграда, за могат всички зали да се ползват целогодишно. Възможно е тези дейности да се осъществят и с помощта на спонсори.

Община Стамболийски е кандидатствала за финансиране в размер на 800 000 лева към Държавен фонд  „Земеделие”. След ремонта на площада ще бъде направен и ремонт на читалището, като всичко ще струва общо около 1,4 милиона лева с ДДС. Ще бъде подменена дограмата, ще се поправи и покривът, ще се направи топлоизолация на сградата, както вътрешен ремонт.

Средствата са непосилни за общината, затова ще бъде отправено искане към Министерски съвет за държавно финансиране.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина