Подсъдим за убийство в Стамболийски се помисли за съдия, после уволни и назначи наново адвоката си

Автор: Plovdiv Now 399627
Подсъдим за убийство в Стамболийски се помисли за съдия, после уволни и назначи наново адвоката си

Автор: Георги Тошев, trafficnews.bg

Александър Радев, подсъдим за убийството на съпруга си Андреас Ропел, за пореден път показа неуважение към съда и към присъстващите в залата, демонстрирайки изключителна арогантност и държание граничещо с наглост. И в днешното заседание Радев се опита да протака процеса, уволнявайки служебния си адвокат Славчо Първанов, а после назначавайки го отново. Преди да влезе в съдебната зала, обвиняемият в убийство на съпруга си, отправи нецензурни думи към журналистите, защото го снимат.

Още със заставането си на скамейката, самоопределящият се като композитор мъж заяви, че иска да го защитава адвокат Будаков, който в предишното заседание беше принуден от Радев да си направи отвод.

Припомняме, че преди месец Радев се опита да влезе в ролята на съдия по делото, заявявайки че не дава ход на разпоредителното заседание, след което се опита да изгони прокурора, а накрая принуди и адвоката си да се оттегли като негов защитник. За капак на всичко каза пред магистратите, че е „главно действащо лице във филма” и иска да се защитава сам, въпреки тежкото умишлено престъпление в което е обвинен.

С оглед на това, съдът отложи делото за днес, за да може подсъдимия да си намери нов защитник, като определи да му се назначи и служебен, за да не се стига до бавене на процеса.

Освен че не си беше намерил адвокат, Радев заяви, че има 4-ма защитници, но всъщност се оказа, че до момента е имал упълномощени само двама - Мария Михайлова по време на досъдебното производство и направилия си отвод Румен Будаков.

Пред магистратите Радев уверено каза, че адвокат Михайлова е уведомена от него за днешното заседание. След справка и проведени телефонни разговори обаче, стана ясно, че Михайлова отдавна не го защитава, защото имат разногласия и не знае за днешното дело.

На практика това е втори защитник, който се отказа да защитава композитора в хода на делото.

Прокурорът по делото и представителите на убития заявиха, че Радев се опитва умишлено да шиканира процеса. Съдия Нина Кузманова също определи действията му като желание да забави процеса.

„Аз имам право да си избирам кой да ме защитава, не го искам. Уволнявам служебния си защитник”, изрепчи се Радев пред съда. На въпрос какви са мотивите му,  подсъдимия отказа да отговори, заявявайки „лични”. Съдия Нина Кузманова му обясни, че това не е основание, което може да се приеме, на което Радев отговори: „Напротив, основание е, защото това си е моето дело.”

След излаганията на страните за даване ход на делото, назначеният служебен защитник на Радев – адвокат Славчо Първанов поиска обвинителния акт да бъде върнат на прокуратурата и с това си действие явно „спечели” капризния композитор, който отсече „харесвам го, искам да ме защитава”.

Въпреки, че желанието не беше прието от магистратите юристът все пак ще продължи да защитава Радев и в следващото заседание, но ще бъде и още един резервен защитник, в случай, че настъпят „непредвидени” обстоятелства.

Делото ще продължи на 14 май по общия ред с призоваване на 8 свидетели и вещи лица, но ще се гледа при „закрити врата” предвид изнасяне на факти от личния живот на обвиняемия.

Как се стигна до убийството:

Кървавата драма между двамата мъже се разигра на 4 май миналата година в град Стамболийски. След скандал между тях и взаимни удари с нож, 41-годишния Андреас Ропел починал от смъртоносно пробождане.

Преди да дойдат в Стамболийски, двамата мъже живеели под наем в гр. София, като през 2020 г. те сключили граждански брак в Германия, за което имали издаден европейски сертификат за брак. Между тях често възниквали скандали, които понякога прераствали и във физическа саморазправа.

Според обвинителния акт, на 3 май 2022 г. мъжете се преместили да живеят в Стамболийски, в наследствена къща на Александър. На следващия ден ходили на пазар, след което се върнали в дома си. Под влияние на употребения алкохол, двамата започнали да се карат, дърпат, удрят и нараняват. Под афект, посегнали към ножове и започнали да си нанасят взаимни рани. В един момент Александър пробол смъртоносно партньора си. По-късно самият той подал сигнал в полицията, а Рошел издъхнал.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина