Пет кръста ще хвърлят край Стамболийски на Йордановден, в Триводици - три пъти

Автор: Plovdiv Now 16225
Пет кръста ще хвърлят край Стамболийски на Йордановден, в Триводици - три пъти

Пет кръста ще бъдат хвърлени в община Стамболийски в понеделник, когато ще празнуваме Йордановден, съобщава stamboliyski.tv.

В град Стамболийски началото на ритуала е в 12.15 часа, когато ще се тръгне с шествие от църквата „Св. Троица” към мястото, където всяка година отец Стоян хвърля кръста в река Марица.

В Ново село кръста ще хвърли отец Серафим, като ритуалът се изпълнява в Стара река. Началото му е в 10.00 часа.

В Куртово Конаре празникът започва с литургия в църквата „Св. Атанасий” в 8.00 часа. В 10,00 часа православните християни от селото ще се придвижат с музика и шествие от центъра до река Въча, където отец Никола също ще хвърли кръста.

Ритуалът на хората от Йоаким Груево е насрочен за малко след 12 часа. Час преди това жителите ще се съберат в центъра на селото, където ще има фолклорен концерт. В 12.00 часа всички заедно ще изминат пътя до мястото, където ще се хвърля разпятието.

Богоявленската традиция в Триводици ще бъде водена от отец Владимир и ще се извърши във водите на река Марица, като тук традицията е кръстът да се хвърля три пъти. Началото на празника в Триводици е в 12.00 часа, когато всички ще се съберат в центъра на селото. След това заедно ще се придвижат до реката.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина