Окончателно: Петър, който уби двама свои другари в ПТП край Кадиево, отива в затвора

Автор: Plovdiv Now 14136
Окончателно: Петър, който уби двама свои другари в ПТП край Кадиево, отива в затвора

Върховният касационен съд потвърди изцяло присъдата на Пловдивският апелативен съд, с която подсъдимият Петър Маринашки бе осъден на пет години лишаване от свобода. На 11 ноември 2020 г.  в  района на село Кадиево, младежът , шофирайки под въздействието на дрога катастрофира и причини смъртта на Тодор Бараков и Виктор Василев, както и средна телесна повреда на Николай Лисков. За това той бе осъден на 5 години затвор. Освен това, Маринашки бе лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.

Присъдата бе обжалвана както от подсъдимия и неговите адвокати, така и от частните обвинители – близките на загиналите момчета и пострадалия пътник от колата на Маринашки. Маринашки настояваше за по-ниска присъда, като адвокатът му развива тезата, че фактите и обстоятелствата по делото не са изяснени, а оценката на доказателствата не е обективна. Близките на починалите деца от своя страна поискаха по- висока присъда, тъй като според тях шофирането под влиянието на наркотици е равносилно на предумишлено убийство.

ВКС смята, че подадените жалби са законни, но мотивите , изложени в тях не са основателни. Според магистратите фактът , че Маринашки е шофирал под въздействието на наркотични вещества е доказан безусловно.

„Пред апелативния съд беше изяснена причината, поради която полевият наркотест, направен на мястото на инцидента, е дал отрицателен резултат, а при направената кръвна проба е установено наличие на наркотично вещество. Експертиза, извършена от най-изявените специалисти по токсикология във ВМА – София, установи, че поради наличието на ниска концентрация на специфичния метаболит на наркотичното вещество е нямало как то да бъде установено с полевия наркотест. Това е станало възможно единствено след изследване на кръвната проба. Поради това съдиите категорично отхвърлят версията за допуснати пропуски при извършване на теста от страна на полицейските служители, посетили катастрофата.

Същата експертиза е посочила, че приемът на наркотичното вещество е станал около 24 часа преди извършване на проверката с техническо средство. Поради това апелативният съд преценя като неоснователно  твърдението на защитата, че подсъдимият употребил наркотичното вещество след произшествието, а не преди да седне зад волана” са категорични съдиите.

Автотехническата експертиза опровергава и тезата на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапно настъпила техническа неизправност на автомобила. Според заключението на вещото лице, единствената причина за катастрофата е  загубата на контрол над автомобила, довела до напускането на платното за движение с последвал удар в крайпътно дърво.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

„Пловдивският апелативен съд изцяло се е съобразил със задължението си по чл. 13 НПК да вземе всички мерки, за да бъде разкрита обективната истина по делото. Провел е въззивно съдебно следствие, като е допуснал назначаването на допълнителна  автотехническа експертиза във връзка с доводите на защитата, че причината на настъпване на ПТП е техническа неизправност . Във връзка с твърденията на частните обвинители, че подсъдимият участвал в гонки с коли и при управление на лекия автомобил осъществявал и дрифт, е провел разпит на свидетеля  Пеев, инспектор в „Пътна полиция“, който е съставител на връчения на подсъдимия Маринашки предупредителен протокол” пише в мотивите си съставът.

 В крайна сметка ВКС потвърждава присъдата на Маринашки. Веднага след постановяването на решението, Маринашки е задържан от органите на реда и е отведен в затвора, където трябва да изтърпи наказанието си. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина