Обновяват 23 парка в община Стамболийски за 1,6 млн. лева, ще има пързалки, пейки и фитнес

Автор: Валерия Василева 8220
Обновяват 23 парка в община Стамболийски за 1,6 млн. лева, ще има пързалки, пейки и фитнес

Предпроектните проучвания за предстоящото облагородяване и ремонтиране на всички паркове на територията на община Стамболийски са финализирани. Следващата стъпка е фактическото проектиране, като вече е подготвена и обществената поръчка за избор на изпълнител. Той ще има ангажимент да изготви технически проект за обновяване и благоустрояване на парковите пространства в град Стамболийски и четирите села - Куртово Конаре, Ново село, Триводици и Йоаким Груево. Прогнозната стойност на процедурата е 69 700 лева без ДДС.

Кметът Георги Мараджиев припомня, че за проектиране и за ремонт на общо 23 парка са предвидени 1 600 000 лева. 93 000 кв. м. са на територията на града, а 47 000 кв. м. - в четирите села.

В северната част на Стамболийски има три основни по-големи парка – единият е в кв. „Полатово“, където ще се изгради стандартно футболно игрище за малки вратички, детски площадки за деца от 0 до 3 години и за деца от 3 до 12 години, ще се обособят места за почивка, ще има ново осветление и нови пейки. Другият голям парк в тази част на града е пред поликлиниката, където предвид близостта и на градския стадион ще има рампа за скейтборд и зона за свободните скокове – фрийрън. Ще се направят и места за отдих. Третият голям парк в северната част на Стамболийски е между заводските блокове – тук са предвидени две детски площадки, малко игрище, както и ще бъде обособена зона за игри на кучета. И в трите парка ще има фитнес на открито.

В южната част на Стамболийски основно място е отредено на една зелена ос по квартали от север на юг – кв.68, кв.69, кв.79, кв.80, кв.80а, кв. 92а и кв.98. Тези квартали образуват своеобразна поредица от паркова среда от центъра към края на града. В кв.98 се предвижда второ малко игрище. В кв.68 и кв.80 се предвижда разполагане на комбинирани съоръжения за фитнес на открито. Отново навсякъде ще има места за почивка, места за игри за децата, пейки, ново осветление, зеленина и цветни алеи, пояснява Георги Мараджиев.

Що се отнася до селата, припомняме, че ремонтът на парковете ще се извършва едновременно с обособяването на центрове, като и там са предвидени същите съоръжения - детски площадки, места за отдих, беседки и нови пейки, зеленина. Кметът Мараджиев прогнозира, че след подготовката на проектите, ако няма обжалване на процедури, стартът на реновирането на парковете ще бъде към края на годината и ще приключи до есента следващата година. Ще се работи едновременно и в града, и в селата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина