Ново село с нов център, предстоят ремонти за 1,3 млн. лева

Автор: Plovdiv Now 8560
Ново село с нов център, предстоят ремонти за 1,3 млн. лева

Дейности по ремонт и облагородяване на инфраструктурата за над 1,3 млн. лева предстоят в Ново село в община Стамболийски.

Най-големият проект е изграждане на нов център на селото. Първоначалната идея е била той да бъде на площада с паметника на Кан Аспарух. Идеята е отпаднала, защото в близост до този площад минава пътят за Пещера с много интензивно движение.

В тази връзка е взето решения новият център на Ново село да бъде изграден до кметството, където има два частни парцела. В миналото нези терени са били общински, но впоследствие са продадени на частни лица.

Частните собственици са дали съгласието си да продата парцелите отново на община Стамболийски. Направена е оценка на имотите, според която пазарната цена на всеки е 15 500 лева. След гласуване на Общинския съвет те ще бъда закупени на тази цена.

Новият площад ще бъде със статут на публична общинска собственост и няма да бъде застрояван. Ще има места за отдих, детска площадка, шадраван, пейки и ново осветление. В близост е и детската градина, която в момента търпи основен ремонт по европейски проект. Ще се обособят паркоместа, а павилионите ще бъдат премахнати. Кметството и пространството пред него ще се запазят, като целта е да се получи ансамбъл от сгради и зеленина.

В Ново село предстои да се постави и нова автобусна спирка с модерен заслон. До нея ще има беседка, а около паметника на Кан Аспарух ще се постави осветление.

Художествено осветление  има и на малката статуя на плодородието в началото на селото. Бившият ресторант, който вече е публична общинска собственост ще бъде отдаден под наем или продаден, а средствата ще се използват за облагородяване селото.

Продължава и работата и по проектирането на довеждащия колектор, който ще свърже Ново село с колектора Стамболийски-Куртово Конаре.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина