Нова практика в Стамболийски помага на най-малките да се адаптират по-лесно в детската градина

Автор: Plovdiv Now 5373
Нова практика в Стамболийски помага на най-малките да се адаптират по-лесно в детската градина

Детска градина "Звънче" в Стамболийски става част от нов проект на Министерство на образованието.

Проектът е наречен „Утринна приказка“ и вече се прилага при малчуганите от първа група. Целта му е по-успешна адаптация на най-малките в новата среда.

„Нашата детска градина беше избрана сред повече от 180 детски заведения в областта, което ни прави горди и в същото време много отговорни с участието в проекта“,  казва директорът Славка Зашева и допълва:

„Имаме възможност да апробираме модел, чрез който, от една страна, подготвяме предучилищната институция да приеме деца, отделящи се за първи път от семейната среда. От друга страна, мотивираме представителите на семейната общност да сътрудничат в процеса на адаптация на детето, което трябва да преодолее своята тревожност, както и да удовлетворим потребността му от сигурност. Изграждаме учеща среда, която е подкрепяща, приемна, безопасна, мултикултурна, интерактивна. Така занималнята става част от семейната среда. Осигурили сме модерно пространство, в което разчитаме както на висококвалифицирани учители, така и на съвременни технологии в образованието – мултимедията, интерактивната дъска, таблетите, компютрите присъстват ежедневно в образователния процес в детската градина. И в същото време не забравяме за приказките. Известно е, че приказният епос винаги е използван в социалното развитие на детето от предучилищна възраст. Чрез модела „Утринна приказка“ всяка сутрин до края на учебната година ще включваме родителите в четенето/разказването на приказки. Всекидневният досег с вълшебното още от началото на деня събира позитивните емоции на детето и се превръща във важно дидактическо средство за успешна адаптация на детската личност.  А освен щастливите деца, родителите и учителите също споделят удовлетвореността си още в началото на практиката: – Ако имате нужда от доза вълшебство, елате при нас!“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина