Нападателите на възрастния мъж от Триводици остават в ареста

Автор: Plovdiv Now 14136
Нападателите на възрастния мъж от Триводици остават в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди взетите от Окръжен съд – Пловдив мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата мъже, обвинени в грабеж на възрастен мъж в село Триводици, извършен на 4 март 2023 г.

Апелативните съдии прецениха, че от събраните доказателства правилно окръжните магистрати са приели, че има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на тримата към деянието, в което са обвинени. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се предвижда наказание лишаване от свобода. Има опасност при по-лека мярка за неотклонение всеки от тримата да се укрие или да извърши престъпление.

Същият състав на Апелативен съд – Пловдив потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Пловдив спрямо 38-годишен мъж, издирван с Европейска заповед за арест от Република Австрия. Срещу исканото лице се води разследване за отнемане на вещи чрез употреба на принуда, в съучастие, на 22.11.2017 г. и 12.07.2018 г. Деятелността му покрива признаците на престъпление от Наказателния кодекс на Република Австрия, наказуемо с 15 години лишаване от свобода. Същото деяние грабеж съставлява престъпление и по смисъла на Наказателния кодекс на Република България и се наказва с лишаване от свобода.

Крадецът се намира в Република България, поради което съдът намира, че съществува реална опасност той да се укрие. В подкрепа на този извод е и обстоятелството, че е пребивавал извън пределите на страната. Налице е и реална опасност да извърши престъпление с оглед съдебното му минало, той е осъждан 8 пъти, включително за престъпления против собствеността и личността.  

Като се има предвид гореизложеното апелативните съдии намират, че за да се осигури участието на Б. М. в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест, следва той да е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Снимка: "24 часа"

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина