Нападателите на пенсионер в Триводици влезли в имота му, за да крадат желязо

Автор: Plovdiv Now 8588
Нападателите на пенсионер в Триводици влезли в имота му, за да крадат желязо

Двама отсъстващи свидетели спънаха края на делото срещу Николай Михайлов и Данко Спасов, които нахлуха в къщата на 74-годишнен пенсионер от село Триводици, община Стамболийски, нанесоха му удари и задигнаха кабели и строителна количка.

Един от групата апаши - 46-годишният Митко Демиров, сключи преди няколко месеца споразумение с прокуратурата за 1 години условно с изпитателен срок от 36 месеца, а съучастниците му останаха в ареста. Днес пред съда се изправи 34-годишният Николай Михайлов и 23-годишният  Данко Спасов.  Михайлов е  извършил деянието в условията на опасен рецидив, като има данни, че е осъждан три пъти, пише trafficnews.bg.

Припомняме, че обирът стана на 4-ти март тази година, а жертвата на групата бе 74-годипният Трофон Читалов. Установено е, че към 23 часа в двора на къщата на пострадалия влезли четирима.

Дядото се събудил от шума и излязъл навън. Щом го видели, тримата поискали пари. Той им отвърнал, че няма, а те започнали да му нанасят удари по тялото. Мъжът се развикал за помощ. В това време тримата отнели от двора на къщата около 170 метра меден кабел и строителна количка и избягали. След подадения сигнал са били проведени незабавни оперативно-издирвателни действия и извършителите на грабежа са установени от полицията бързо.

Седем месеца по-късно двама от групата все още са в ареста и бяха преведени към съдебната зала под стража и с белезници. Делото срещу тях протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица.  Митко Демиров, който вече се е сдобил с присъда, не присъстваше в залата, както и още няколко свидетели. Поради тази причина защитата на обвиняемия Спасов адвокат Учкунова пожела да не се дава ход на делото, за да може на следващо заседание  да бъдат чути абсолютно всички разкази. Тя добави още, че многократно са се опитвали да сключат споразумение с държавното обвинение, но прокурорът не е пожелал.

Заседанието продължи с прочитане на изготвените експертизи, а след това с разпит на явилите се свидетели. Първи пред съда застана Нордин Иванов, който също е бил с тримата обвиняеми по време на обира. 20-годишният мъж разказа, че всъщност Николай не е бил с тях.

"Видяхме се Митко Демиров , който не присъства на днешното заседание. Когато се засякохме в махалата аз бях с Данко Спасов. Митко даде идеята и каза на мен и Данко да ходим да крадем нещо малко, някакво желязо. Митко много искаше да крадем, защото каза, че си е заложил телевизора, но аз му отговорих, че не ме интересува", разказа той.

 След това Митко Демирев е завел групата до къщата на пострадалия старец, която се намира в центъра на Триводици. „Аз не го познавам. Митко ми каза, че в тази къща има „бакър”. Когато влязохме в имота започнаха да лаят кучета. Старецът запали лампата, аз се изплаших и казах, че няма да влизам, чаках в двора.  Даже не сме го били стареца, той падна, удари се и извика силно. През това време Митко гледаше за „бакър” , а Данко викаше “дай да си ходим”. После комшията излезе и вика “какво става” , а старецът каза, че ще ни трепи. Митко Димиров взе някакви кабели и тръгнахме, след това отидохме в къщата на Николай Михайлов", завърши Иванов. Бяха разпитани и полицаите, които са се отзовали на сигнала за извършен грабеж с нападение. 

Именно заради липсата на свидетели, съдът насрочи делото за началото на декември, за да бъдат разпитани и те. Магистратите потвърдиха най-тежката мярка „задържане под стража” спрямо двамата мъже, въпреки, че защитата на обвиняемия Михайлов адвокат- Божков пожела от съда тя да бъде  изменена в по-лека защото подсъдимият е задържан под стража повече от 7 месеца.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина