НАП удари общинския пазар в Стамболийски, търговец отнесе 3000 лева глоба

Автор: Валерия Василева 13439
НАП удари общинския пазар в Стамболийски, търговец отнесе 3000 лева глоба

Едноличен търговец е олекнал с 3 000 лв., след проверка от страна на НАП.  В началото на тази година данъчните извършили проверка на територията на общинския пазар на улица „Марица” в град Стамболийски. Те се натъкнали на сергията на търговеца, докато той продавал месо на един от клиентите си. Търговецът разполагал с касов апарат, който бил надлежно регистриран в НАП. По време на акцията обаче той нито издал касов бон, нито представил фискалното устройство на проверяващите, като обяснил, че батерията му била паднала.

На място бил съставен акт за установяване на административно нарушение, а по-късно – и наказателно постановление. Нарушителят обаче атакувал полученото постановление в Районния съд в Пловдив. В жалбата си, както и по време на заседанието, той отправил възражения относно коректното посочване на дата, място, време и начин, по който е извършено нарушението. Жалбоподателят поискал случаят да бъде третиран като „маловажен”, тъй като се касае за първо нарушение. В качеството си на свидетел било разпитано и длъжностното лице, съставило акта.  

Съдът обаче отхвърлил подадената жалба. Магистратите преценили, че не се касае за маловажен случай. Още повече, жалбоподателят не се ангажирал да представи никакви доказателства за твърденията си, въпреки че му била дадена такава възможност.

„Макар нарушението да е първо по рода си и да не е довело до неотчитане на приходи, но като се взеха предвид и всички по-горе обсъдени доказателства по делото – неправилното отчитане на продажбите за определен период от време,  не би следвало наказващият орган да приложи разпоредбата на закона”, е записано в решението. Съдът счел още, че в случая е накърнена добрата търговска практика.  

В крайна сметка, едноличният търговец ще трябва да заплати наложената санкция в пълен размер. Според решението, в акта и наказателното постановление са достатъчно индивидуализирани времето, мястото, начинът на извършване на деянието, както и самоличността на извършителя. Затова и магистратите преценили, че не са допуснати никакви процесуални нарушения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина