Курбан за здраве раздадоха в 10-вековен храм в Стамболийски на днешната Малка Богородица

Автор: Plovdiv Now 16537
Курбан за здраве раздадоха в 10-вековен храм в Стамболийски на днешната Малка Богородица

Курбан за здраве и благоденствие дадоха православни християни в Стамболийски на днешния празник Малка Богодорица. Събитието се състоя в двора на старата църква в квартал „Полатово“ – храм „Св. Йоан Предтеча“.

"Можем само да се гордеем, че в нашата община се намира тази църква, която датира още от 10-ти век и е една от най-старите християнски църкви у нас", казва кметът Георги Мараджиев, който присъства на курбана.

По данни от църковната хроника тук е пролята кръвта на първия български светец Боян-Енравота и под специална плоча пред олтара на църквата се пазят неговите мощи.

"По повод празника искам да пожелая много здраве на всички и благоденствие не само на жителите на нашата община, а и на всички българи. Нека светицата, родена на днешния ден, да помага не само на община Стамболийски, но и на цяла България, защото в момента имаме нужда повече от друг път от тази помощ. А като кмет искам да обещая, че както съм помагал и досега за градежа на храмове в общината и по всякакви други начини, ще помагам и в бъдеще. Изградихме нов храм в Йоаким Груево, изградихме църква и в Триводици, помагали сме и на останалите църкви в общината. До момента сигурно сме единствената община, заделила над 250 000 лева за тази дейност, като ще продължим да помагаме с каквото можем, защото религията ще запази християнството, а християнството ще запази всички нас!", поздрави кметът жителите на общината и всички българи. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина