Кандидат за кмет в Пловдивско агитира хората пред секциите, проверяват сигнал за търговия с вот

Автор: Деница Лещева 8184
Кандидат за кмет в Пловдивско агитира хората пред секциите, проверяват сигнал за търговия с вот

Сигнал по съмнения за търговия с гласове е постъпил в ОИК-Стамболийски днес. Кандидат за кметския пост е описал в жалба, че съмнителен автобус е пристигнал в село Триводици. Според информацията сред тях имало и служители на Общинска служба "Земеделие". Според сигнала жител на селото е раздавал бели пликове на всеки, който слизал от возилото. 

Председателят на местната избирателна комисия е разпоредил сигналът незабавно да бъде докладван на органите на реда. За отработването му са необходими 48 часа, информирали са от РУ-Стамболийски. Резултатите от проверката ще бъдат изпратени до избирателната комисия. 

В ОИК-Стамболийски са постъпили и няколко сигнала за непозволена агитация в изборния ден. Назначените проверки на място са установили агитационни материали на по-малко от 50 метра от общо 17 секции в цялата община. На председателите е указано да отстранят незабавно материалите. Непозволени агитационни материали са били залепени и непосредствено до входа на асеновградските школа „Н.Й. Вапцаров” и ”Христо Ботев”. След извършената проверка от ОИК указали на Община Асеновград да свали плакатите. 

Непозволени агитационни материали е имало и пред сградата на училището в село Мулдава, където местните упражняват правото си на глас. В съседното село Червен пък е постъпил сигнал за това, че един от кандидатите за кмет провеждат агитация пред сградата на читалището, в което се помещават секциите. От ОИК се обърнали към полицията, откъдето съдействали за прекратяване на агитацията. Около 15:30 днес от РУ-Асеновград извършили проверка по сигнал за предварително откъснати и сгънати бюлетини в една от секциите. Сигналът бил потвърден, а на ръководителят на комисията било указано да не се късат предварително бюлетините. 

По-рано днес била получена информация и за използване на лични данни на лица, които се намират извън страната. Според информацията двама членове на СИК в Ново село и Триводици разполагали с данни на избиратели, за които щели да положат подписи в избирателните списъци. 

След извършената проверка се установило, че няма как да бъде извършена фалшификация, тъй като единият член на комисията в Ново село е разпределен да гласува в град Стамболийски, а другият - в Триводици, е бил освободен по-рано днес. И в двата случая те няма как да извършяат извърши фалшификации и да използват лични данни, е записано в решението на ОИК. 

Един единствен сигнал е отработен в съседната община Перущица. Тамошен кандидат за местния вот е сезирал комисията за това, че член на избирателна секция носи отличителни агитационни знаци на една от партиите. С решение на комисията той е бил освободен, а на всички членове е указано, че не могат да носят отличителни знаци на партии, коалиции и инициативни комитети, нито пък да провеждат агитация. 

Със същите мотиви са отстранени и седем членове на секции в Асеновград. Освободен е бил и секретар на избирателна секция. Сигналите били от местни училища в Асеновград и Долни Воден. 

Председател на сикционна избирателна комисия в карловско село е бил освободен след подаден сигнал от кандидат за кмет на общината. По-рано днес в ОИК постъпила жалба за това, че Донка Димитрова, която е оглавила комисията с решение на ОИК, е съпруга на кандидата за общински съвет Христо Димитров. Съгласно Изборния кодекс председателите на комисии не могат да бъдат съпрузи, кандидати или да се намират във фактическо съжителство с кандидатите в изборите.

Правомощията на Димитрова са били прекратени с решение на ОИК. 

Снимка: Илюстративна

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина