Как се прави лютеница, доматена супа и много дегустации на Куртово Конаре фест днес

Автор: Plovdiv Now 6110
Как се прави лютеница, доматена супа и много дегустации на Куртово Конаре фест днес

Фестивалът на чушката , домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест се провежда ежегодно от 2009г., първоначално със съдействието на Платформа АГОРА и Фондация” Америка за България” с цел – подкрепа на местния поминък. Постепенно през годините събитието създаде свой облик и формат и днес е един от най-популярните фестивали в страната, съчетавайки традиционно със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и базари, конкурс ”Царица на лютеницата” и много, много музика – рок, джаз, етно, блус, фолклор. Провежда се през втората седмица /петък, събота и неделя/ на месец септември, когато има чушки, домати и лютеница в изобилие. Богата и интересна програма ви очаква и тази година! 

ВИЖТЕ ПРОГРАМАТА ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН!

8 септември 2018 година /събота/

 10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Слоу Фуд-България 

/Продажбите и демонстрациите на умения са през целия ден. Ще присъстват и  производители и занаятичии от региона./


10:00 – 13: 00 – „Как се прави лютеница?” - с участието на доброволци и местни майсторки


11:00-12:00 – Дискусия на тема: ”Ролята на маджирите в конструирането на общностната памет на Куртово Конаре” - с участието на представители на Слоу Фууд, Катедра ”Етнология” на ПУ ”Паисий Хилендариски”, представители на МЗХ, експерти, производители и др. Дискусията се оргънизира по проект „Културното наследство на маджирите” с финансовата подкрепа на ОФ”Пловдив 2019 и е част от събитията за ЕСК.

12:00 - Приготвяне на доматена супа 

12:30 – Дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата”
/ конкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре и ще се приема само ситносмляна традиционна лютеница/


12:30 – Дегустация от журито на традиционни храни и избор на най-добрите кулинарни произведения – със съдействието на ОФ”Пловдив 2019” – дейност по проект” Куртово Конаре Фест- сцена за съвременно изкуство”.

13:00 – Хайде на лютеницата, доматената супа и всичко останало! – на площада

 14:30 – 15:30 – Фолклорен блок с участието на самодейци

 15:30 –17:00 –Тематични шатри:  „Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре” – откриване на специален щанд – занаяти, храни и фото-изложба.  Детски работилници и др.  Дейността се осъществява по проект „Културното наследство на маджирите” с финансовата подкрепа на ОФ”Пловдив 2019 и е част от събитията за ЕСК.

 16:00 – Приветствия на гости на фестивала, награждаване на „ Царицата на лютеницата” и най-добрите местни кулинари и участници в конкурсите

16:30 – 18: 00 – Фолклорен блок с участието на самодейци

 

18:00 – 19:00 Надиграване с участието на танцови състави от региона

19:00 – 20:00 –Всички на хорото!

20:00 – Концерт  на  Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ – гр. Пловдив с худ. ръководител – акад. Милчо Василев

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина