Инвестират 1,6 млн. лв. за LED осветление в Стамболийски и селата

Автор: Plovdiv Now 8949
Инвестират 1,6 млн. лв. за LED осветление в Стамболийски и селата

Стартираме новата 2023 г. с един дългоочакван и изключителен проект за община Стамболийски, съобщи кметът Георги Мараджиев.

1 200 000 лева са финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Процедурата е ,,Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление.

Отделени са и близо 400 000 лева и от средствата на Общината. Това означава, че ще бъдат вложени за LED осветление в Стамболийски и четирите населени места близо 1 600 000 лева.

"С реализацията на този проект ще спестим доста общински средства, което в момента е крайно необходимо. С новите осветителни тела сметките, които плащаме в момента за електричество, много ще намалеят. Освен икономично, LED осветлението е по-силно и по-ефективно. Осветителните тела при него са известни още като „умни лампи”, защото се задействат от сензори при наличие на движение на автомобили или пешеходци. При такова движение пътят се осветява максимално в определен участък, като сензорът отчита и спецификата на терена, който може да е градска част, парк, булевард, пешеходна зона или по-отдалечен район. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига. Когато няма движение в участъка, лампите светят по-слабо и тази икономия на ток ще даде възможност за монтиране на повече улични лампи, като ще се обхванат и местата, където в момента няма такива", обясни кметът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина