Гимназисти от Стамболийски включени в международен майсторски клас по физика

Автор: Plovdiv Now 8705
Гимназисти от Стамболийски включени в международен майсторски клас по физика
Учениците от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски, с ръководител главен учител по физика и астрономия г-жа Роза Рангелова,  са първите, включени в международния майсторски клас на ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания, съобщи кметът Георги Мараджиев.
 
Събитието се организира съвместно с ЦЕРН, Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физико-технологичен факултет на Пловдивския университет и с подкрепата на проект „Отворени училища за отворено общество“ по Европейска програма „Horizon 2020“.
 
Майсторският клас ще се проведе онлайн на 11-ти март, като ще бъде осъществена директна видеовръзка с Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, Женева. Това ще е ден за научни изследвания на ученици на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието, те ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците ще извършват измервания по данни на експеримента CMS и ще направят сами оценката на тези данни.
 
Получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както е в истинска научна колаборация. Учениците, които са одобрени за участие в майсторския клас на престижния изследователски център, са: Петър Карталов от 9 „а“ клас и Златомира Хаджиева от 11 „а“ клас. Тази вечер и на 1-ви март се провеждат уводните лекции за предстоящия майсторски клас.
 
"Гордея се заедно с родителите, съучениците и преподавателите на тези талантливи млади физици! Пожелавам им успех по време на участието в това престижно събитие!", каза кметът Георги Мараджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина