Георги Мараджиев: Най-важното е, че успях да направя така, че за 4 години хората да повярват в кметската институция

Автор: Plovdiv Now 19145
Георги Мараджиев: Най-важното е, че успях да направя така, че за 4 години хората да повярват в кметската институция

Община Стамболийски ще търси помощ от държавата за цялостно асфалтиране на улиците в Йоаким Груево. Това обяви кметът на Стамболийски Георги Мараджиев в интервю за TrafficNews.bg. Малкото населено място е първото на територията на общината, в което проектите за водоснабдяване са изцяло завършени. 

"Необходими са 2 800 000 лв., за да можем да се справим с всички улици в селото. Ще потърсим помощ от Правителството, като моята идея е да няма улица без положен асфалт. Това ще бъде първото място с изцяло изградени канализация и улична мрежа.", сподели кметът. 

Градоначалникът, който бе преизбран за втори мандат с 64% от гласовете на съгражданите си, не скри, че е очаквал победата. Като най-голямо постижение за предишните четири години той изтъкна, че гражданите са върнали вярата си в кметската институция.

Какво още сподели Георги Мараджиев за победата на изборите и приоритетите си в професионален и личен план - вижте в интервюто:

 - Г-н Мараджиев, с какви чувства влизате отново в Общината. По-различни ли са те, в сравнение с предишния път? Как ви посрещнаха служителите?

- Ако трябва да съм честен, аз не съм излизал от Общината. Кампанията тази година бе по-различна от предишната. През 2015-а имаше 15 души, кандидати за кметове и кампанията бе доста по-трудна. Докато през 2019-а резултатите, които постигнахме като най-бързо развиващата се община, кмет на годината в две поредни години, изграждане на паркове, транспорт – всичко, което постигна градската администрация и аз като кмет, не остана незабелязано от гражданите.

През тези 30 дни, в които не бях в кметството, не съм се отделял от работата си. Кампанията ми бе насочена най-вече към тези избиратели, които са в дясното пространство. Конкуренция нямаше почти никаква. Лесният изборен резултат се дължи най-вече на добрите резултати, които сме постигнали, заедно с общинската администрация.

- Дни преди изборите публикувахте интересен пост в социалните мрежи. В него споделихте опасенията си, че избирателната активност този път може да е твърде ниска, за да Ви донесе мнозинство в Общински съвет. Доволен ли сте от резултата и имаше ли според Вас опасност тези съмнения да се превърнат в реалност?

- Доволен съм от изборния резултат, за мен той бе очакван. Няма как да не съм, след като 64 процента от населението на общината даде своя вот за мен. Знаех, че печеля на първи тур, защото имаше социологическо проучване, което се проведе 20 дни преди изборите. Резултатът бе пределно ясен, знаех и че ще имам и мнозинство в Общинския съвет. Изявлението, което поместихме в социалните мрежи и в предизборните брошури, бе с идеята повече хора да излязат и да гласуват, за да не пада процентът на избирателната активност. Това беше ход.

- ГЕРБ и БСП си делят властта в селата от общината. Очаквахте ли подобен резултат?

- Няма как да не го очаквам ГЕРБ положи толкова усилия за видими резултати не само в града, но и по селата. Бях убеден, че ще вземем Ново село, както и Куртово Конаре.

- Кое беше първото нещо, което направихте, след като положихте клетва?

- Да си дойда в кабинета. Служителите на общината спазиха традицията и ме посрещнаха. Новото бе, че получих подарък– ключа на общината. Досега - вече 20 години, откакто съществува общината, го нямаше този символичен ключ, който ми бе подарен.

- Кое е най-важното нещо, което постигнахте в предишния мандат?

- Няма да говоря за нещата, които са видими, като пътища, улици, ремонти на сгради, закупуване на автобуси, безплатен транспорт. Най-важното е, че успях да направя така, че за 4 години хората да повярват в кметската институция. Това беше много важно, защото сивотата, която години наред бе в община Стамболийски, трябваше да бъде разрязана с някакъв лъч на светлина, зеленина, топлина.

Всичко друго, което сме постигнали, е материално, но за мен това е най-важното – че хората успяха да разберат, че кметът не е кмет само на тази сграда, а на цялата община, и могат да го срещнат по улиците, на тротоарите, на детските площадки, да разговарят с него така, както разговарят с един гражданин.

- Новият мандат започна с нова награда - за „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и граждани за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”. Какво Ви донесе тя и с какви чувства я приехте?

- Тази награда бе едно признание за това, че наистина успяхме да отворим вратите и прозорците на общината и да бъдем по-близо до хората. Откритата приемна, която създадох още в началото на мандата, е нещо много важно за мен и за хората в Стамболийски. Винаги съм казвал, че кабинетната атмосфера не е тази, която може да предразположи един гражданин да излее мъката и душата си пред ръководството на общината. У всекиго, когото съм посрещал тук, съм усещал известна доза смущение. Тогава, когато си на открито, хората дишат същия въздух, който и ти, те се чувстват свободни и споделят с теб неща, които никога не биха споделили в кабинета. Това е едно признание за мен, защото, без да давам съвети, когато искаш да бъдеш кмет не само един мандат, а да бъдеш избран за втори и трети, трябва да знаеш, че избирателите не са твои избиратели само на изборите, а и през целия ти мандат.

- В предишни изявления сте казвал, че в този мандат ще наблегнете на детските градини, както и на селата. Това ли ще бъдат приоритетите и с какво ще се захванете първо?

- Работата по приоритетите не е прекъсвала от предишния мандат. Довършваме ремонта на пътя Триводици – Стамболийски. До 10 дни асфалтът ще бъде положен. Относно проектите, които сме започнали през периода 2015-2019-а – има няколко, които не са довършени. Например физкултурният салон към гимназията предстои да бъде довършен през този мандат. Смятам да обърнем внимание на селата. Въпреки че моите опоненти казват, че малко сме ги позабравили, не мисля, че е така. В Йоаким Груево сме заложили около 860 000 лв. за изплащане на канализацията. В Куртово Конаре имаме готов проект за канализация на стойност около 150 000 лв. Отделил съм за всяко населено място 100 000 лв. за централни части. Парковете, за които в момента тече обществена поръчка и са над 20 броя, ще бъдат довършени до 7-8 месеца. През лятото община Стамболийски ще разполага с 20 нови и реновирани парка.

Имаме проект на стойност  1 300 000 лв. за изграждане на LED осветление на територията на цялата община. Безплатният транспорт продължава да работи и няма да спре, докато аз съм кмет, защото се оказва, че той се използва масово от гражданите. Имам съмнения, че догодина автобусите ще отеснеят и ще трябва да закупим по-големи. Заложили сме средства и имаме спечелена обществена поръчка за ремонт на читалището в Триводици. Също така, завършваме ремонта на детската градина в Ново село на стойност 1 200 000 лв. Остана да се монтират детските съоръжения отвън на голямата площадка. Всички тези неща, които сме ги правили през миналия мандат, някои от тях продължаваме, други – надграждаме. Имаме отсечки от уличната мрежа, които са по силите на община Стамболийски и можем да ги асфалтираме със собствени средства. 

Винаги съм казвал, че мечтата ми е, когато реша да се оттегля от кметския стол, всяко населено място да има канализация. Целта е много трудна за постигане, но работим в тази насока. Надявам се на Правителството, защото общината сама по себе си няма необходимия финансов ресурс. Една канализация не струва 100 или 200 хиляди лева, тя струва 7 до 10 милиона лева. С бюджет от 14 милиона няма как да се построим такава. Затова разчитаме на помощ от държавата и европроекти.

- Ще ходят ли жителите на Стамболийски на кино през следващото лято?

- Това лято няма да ходим на кино в Стамболийски. Отлагаме ремонта на Лятното кино, въпреки че имаме готов проект. Причината е, че в капиталовата програма разполагаме с 280 000 лв. и мисля една част от тези пари тази година да бъдат пренасочени към ремонт на тротоарната мрежа, а друга – за ремонт на читалището в Триводици. Ще имаме Лятно кино следващата година, тъй като ремонтът ще бъде направен със собствени средства. За него ще бъдат необходими някъде около 150 000 лв.

- Встъпвате в длъжност с голяма част от екипа си, но без Мария Вълканова. Неведнъж сте казвал, че тя движи по-голямата част от проектите. Ще се усети ли нийната липса и кой ще поеме задълженията й?

- Не мога да отрека, че Вълканова е мой кадър и през годините, в които работеше в община Стамболийски, тя придоби страхотен опит. Също така, не мога да не съм доволен от нейната работа, защото всички усилия, които положи за спечелването на европроектите, са свързани с много труд, нерви и безсънни нощи, за което и благодаря. Когато обаче виждаш, че един човек има силите и възможностите да расте в политиката и да бъде добър управленец, няма нищо лошо в това тя да работи за община Перущица. Мисля, че там ще бъде полезна. Можех да си я запазя като заместник-кмет, но предпочетох нейните знания и опит да бъдат пренесени в една друга община, където хората наистина повярваха в нея, тя спечели изборите и мисля, че ще бъде много добър кмет.

- Успявате ли да намерите баланса между работа и семейство? Как се чувствате в личен план?

- Да си кмет на община не е административен акт, не е като някой да те назначи. Ако искаш да бъдеш кмет не само 4 години, а и втори и трети мандат, ако искаш да се раздадеш напълно за съгражданите си, трябва да отделиш много от свободното си време. Като кмет се чувствам много добре, но смятам, че в личен план съм длъжен по някакъв начин на семейството си. По-рано, когато се занимавах с частния си бизнес, отделях много повече време на близките си. В момента отделям много повече време на жителите на общината. Чувствам се прекрасно за това, че имам две прекрасни внучки, които радват моя живот и знам, че не съм живял напразно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина