Фолклорен ансамбъл от Стамболийски с половин век история

Автор: Plovdiv Now 15990
Фолклорен ансамбъл от Стамболийски с половин век история

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Южняче” в Стамболийски тази година има 50-годишен юбилей. Празникът беше отбелязан с голям концерт в читалище "Никола Вапцаров" в града. На сцената излязоха 155 танцьори на възраст от 4 до 17 години, които представихатанци от всички фолклорни области на България.

По повод юбилея беше подготвена и една вълнуваща фото ретроспекция от създаването на ансамбъла до днес. Началото е положено през 1969 година, а създател на ансамбъла е Малин Стойчев, който в продължение на 41 години обучава младите танцьори от Стамболийски. От 1994 година помощник-ръководител е г-жа Жанета Иванова, която от 2010 година е главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла.

Хиляди са танцьорите, които през този половин век са преминали школата на ансамбъла. Много често няколко поколения от едно семейство са танцували.

"Позволете ми да поздравя с юбилея всички бивши и настоящи танцьори от ансамбъла, защото в тяхната биография завинаги ще остане участието им в „Южняче”. По случай годишнината специално искам да поздравя за труда и всеотдайността художествения ръководите и хореограф Жанета Иванова, помощник-ръководителя и хореограф Анелия Въкова и помощник-ръководителя Марчела Команова, както и корепетиторите Ангел Назлъмов и Луко Буров. На младите танцьори пожелавам най-вече здраве и нека все така разнасят славата на Стамболийски в многобройните концерти и конкурси в България и в чужбина, в които участват!" - каза в приветствието си към танцьорите кметът на община Стамболийски г-н Георги Мараджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина