Дворецът Кричим се готви да посреща туристи ВИДЕО

Автор: Добринка Димова 9088
Дворецът Кричим се готви да посреща туристи ВИДЕО

Бившият царски чифлик „Кричим” съвсем скоро ще посреща туристи. В момента се изготвят маршрути за обикаляне на обекта, подготвят се и част от помещенията в къщата, които да бъдат отворени за посетители. „Предполагам, че до 2-3 месеца ще успеем да го направим”, съобщи пред Plovdivnow.bg инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, което с решение на кабинета в края на 2018 г. пое управлението на резиденцията край Куртово Конаре.  

Специалисти от предприятието са извършили оглед и обследване на сградите и парка, разположени на площ от 200 хектара. Установили са, че дворецът е в добро състояние, но някои от останалите сгради имат нужда от основен ремонт. Пред срутване е т.нар. Австрийска къща, която е със статут на недвижимо културно наследство. „Чакаме отговор от НИНКН, за да започнем да я възстановяваме, тъй като има опасност да я загубим”, посочи инж. Дамянов. Предвижда се в бъдеще тук да се изгради и хотелска част, като за целта ще се използва бивша казарма. 4-5 сгради в производствената част, строени през 50-те години на миналия век, ще бъдат модернизирани, за да се настани там администрацията. Наложително е почистване на алеи и канали, обновяване на цветната оранжерия и разсадника. Ще бъде възстановена и земеделската дейност и зеленчукопроизводството.

„Това обаче изисква средства. Не мога да кажа колко точно, но само за ремонта на казармата, за да се направи хотел, ще са нужни половин милион лева. Парите ще дойдат от нашата стопанска дейност. Има опции да кандидатстваме и по проекти, тъй като бихме могли да ползваме сградата и за зелено училище”, обясни директорът на Югозападното държавно предприятие. По думите му, вероятно достъпът на туристи до чифлика ще се осъществява след предварителна заявка, за да има по-добра организация. Предприятието ще работи с Община Пловдив, Община Стамболийски и кметството в село Куртово Конаре за включването на двореца Кричим в туристически маршрути.

Днес на територията на ловната резиденция бяха пуснати 500 яребици от яребичното стопанство в Сливен. „Птиците са на 270 дни и са готови за възпроизводство. Смятам, че след 2-3 месеца тук трябва да има 500-600 нови яребици, реколта 2019 г.”, обясни инж. Борислав Бечев, управител на фирма „Сокол”. Инициативата бе свързана със Седмицата на гората, както и отбелязването на 140 години Горска служба и 130 години Български ловно-рибарски съюз.

Заедно с яребиците, тук живеят фазани, а скоро ще бъдат възстановени и американските диви пуйки. Обособена е и дивечова ограда, в която има над 450 елена лопатари, 40 муфлона, сърни, 20 диви свине. Числеността на елените обаче е твърде голяма за наличната площ и по тази причина те ще бъдат разселени в други ловни стопанства в страната. Възможно е единични екземпляри да бъдат отстреляни. Идеята е в Кричим да останат максимум 150 лопатара. В същото време в резиденцията ще бъдат донесени елени от ловното стопанство на Студен кладенец. Това се прави с цел да се опресни кръвта им и да се подобри трофейното им качество. „Дивите свине трябва да бъдат отстранени, тъй като нанасят щети на парка, който е от красотите на обекта с разнообразна храстова и дървестна растителност”, посочи инж. Дамянов.

Стопанството разполага с 22-ма специалисти по поддържане на двореца, селскостопанските площи и всички останали съоръжения. В следващите месеци персоналът ще да бъде удвоен.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина