Две деца “лекувани“ по документи 12 пъти в пловдивска болница

Автор: Plovdiv Now 19684
Две деца “лекувани“ по документи 12 пъти в пловдивска болница

Две деца са били лекувани по документи в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и изобщо не са постъпвали в лечебното заведение, а става дума за източване на здравна каса чрез фиктивни лечения.
В края на юни дъщерята на Невена Дънешка поискала да отиде на училищна екскурзия. Необходима била медицинска бележка, че е здрава. Оказало се обаче, че детето, според системата, в този момент се лекува в пловдивската болница "Сентрал онко хоспитал“. Майката позвънила в болницата.

"Казаха ми, че ще бъде изписана в събота и въпросът ми беше как е приета, като тя си е вкъщи здрава, и с на кого документите“, обяснява Невена. Майката проверила електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открила, че от 2022 г. досега детето е лекувано 8 пъти - 7 от бронхопневмония и един път с алергия.

"Това е един вид злоупотреба, да се вземат пари от здравната каса и да се източва държавата по този начин“, смята Невена.

bTV потърси справка от училището на детето дали в периодите, за които се води, че е била в болница, е посещавала занятията.

"От тези осем периоди - нито едно отсъствие, защото детето реално е било на училище, няма как да е било в болница“, коментира Биляна Хаджиева, директор на училище ОУ "Христо Смирненски“ в град Стамболийски.

Майката проверила и досието на сина си - и той се оказва лекуван 4 пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителя да подозира. Друга справка в детската градина на момчето показва, че и в четирите посочени периода детето е посещавало детската градина, казва учителят Елена Граматикова от ДГ "Звънче“ в Стамболийски.

Невена предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там. "Излиза, че детето е чекирано с личната карта на майката. И аз попитах как така вие чекирате нещо, което го нямате, а и аз имам подмяна на личните документи през 2021 година“, казва тя.

Адвокатът на семейството казва, че за да се стигне до тук, някой е съставил документи с невярно съдържание и е подписал родителя. "Остава въпросът кой е полагал подпис върху тези документи, отделно от това - след като те не са лежали в болница, фактите, които са изложени в медицинската документация не съответстват на действителността“, коментира Мария Шаркова.

Майката подала жалба в Здравната каса, а оттам започнали проверка.

"Към момента не може да се даде конкретен отговор на част от поставените от Вас въпроси, доколкото стартираната проверка не е приключила и все още се събират доказателства, необходими за изясняването на случая“, отговарят от там.

От отговора на Касата става ясно, че за 12-те хоспитализации на децата са платили около 15 хиляди лева на болницата.

Лечебното заведение отказало коментар преди да е приключила проверката.
Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, здравната каса ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност. Касата разполага с два месеца, за да излезе с резултатите от проверката. Очакванията са да има заключения в началото на август. Междувременно семейството ще сезира още и прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина