Два протеста готвят утре близки на убития Митко от Цалапица

Автор: Plovdiv Now 9044
Два протеста готвят утре близки на убития Митко от Цалапица

Автор: Георги Тошев

Два протеста готвят утре близки и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица. Първата демонстрация ще бъде в 10:30 часа пред Съдебната палата в Пловдив.

За 11:00 ч. в Районен съд-Пловдив е насрочено делото срещу двамата близнаци Валентин и Борислав Динкови, които са привлечени като обвиняеми за укривателство. Според обвинителния акт братята са спомогнали Рангел Бизюрев да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с последния преди да е било извършено самото престъпление, пише 

Вторият протест е обявен за 12:00 часа и ще се преведе пред сградата на Прокуратурата в Пловдив.

Разследването по убийството продължава и към този момент, като предполагаемият извършител Рангел Бизюрев е все още в неизвестност. Срещу него има издадена Европейска заповед за арест, за която към момента няма данни да е изпълнена.

Днес стана ясно, че прокуратурата е отказала извършване на нов следствен експеримнет. Майката на Митко разказа, че мотив за това решение не е даден.

 

Вълната от протести продължава вече трети месец. Близки , роднини и жители да Цалапица, всекидневно организираха шествия с искане за справедливост. Всички, подкрепящи семейството на убития Митко, пожелаха двамата братя да бъдат обвинени като съучастници, а не помагачи, защото за тях това е съучастие в убийството. Протестите, които се организират  са под наслов „Аз съм Митко и няма да мълча”!

Междувременно бе разпоредена проверка от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, за да се проследи дали има допуснати нарушения от страна на полицията в разследването за жестокото престъпление. Нейните резултати бяха оповестени преди дни, като стана ясно, че са допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на МВР след убийството.

Именно заради тези пропуски установеният като извършител - Рангел Бизюрев е напуснал страната. Проверяващата комисия не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двамата братя близнаци - Валентин и Борислав Динкови , съпричастни към престъплението.

Констатирано е  недобро взаимодействие на ОДМВР – Пловдив и РУ – Стамболийски, както и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност.

Във връзка с проверката бяха образувани няколко дисциплинарни производства. Едното е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив Васил Костадинов, на когото има издадена заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение". Заповед за дисциплинарно наказание "уволнение" има и срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски.  Третото такова е срещу инспектор Дамян Капов, който е бил в група "Криминална полиция" към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата". Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

В утрешното разпоредително заседание по делото трябва да стане ясно как ще протече процеса срещу близнаците. Ако братята бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание до 5 години „лишаване от свобода”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина