Допусната грешка на първа инстанция доведе до рестарт на делото срещу убиеца на Милена от Куртово

Автор: Ива Модова 6970
Допусната грешка на първа инстанция доведе  до рестарт на делото срещу убиеца на Милена от Куртово

ВКС обяви причината за връщане на делото срещу обвиненият в убийство Илиян Рангелов от Куртово Конаре. Преди ден на сайта на висшата инстанция бяха публикувани мотивите, с които магистратите върнаха делото за повторно разглеждане още на първа инстанция.

Преди седмица PlovdivNow съобщи, че Рангелов отново ще се изправи пред Окръжен съд – Пловдив пред нов съдебен състав. Делото ще стартира на фаза разпоредително заседание. Той бе осъден на две инстанции за убийството на Милена Динова в пловдивското село Куртово Конаре, извършено преди повече от 2 години.

Причината за новото разглеждане на делото се оказа съществена, но отстранима грешка, допусната още в първа инстанция.

След едно от заседанията, проведено в средата на февруари 2018 година, защитникът на Рангелов – адвокат Георги Клиянчев е поискал да му бъде предоставено копие от съдебния протокол. В законовият срок желанието му било изпълнено, като той депозирал молба до съда, за извършване на поправки и допълнения в протокола.  Той поискал още едно от вещите лица да бъде отведено, тъй като е смятал, че същото е предубедено. Председателят е насочил разглеждането на молбата в открито съдебно заседание.

В следващото такова, молбата за поправка на протокола не е разгледана, като Окръжният съд не се е произнесъл по нея до края на съдебното следствие.

Точно в това обстоятелство се крие причината ВКС да върне делото за рестарт. В мотивите магистратите са посочили, че се касае за съществено процесуално нарушение, което обаче може да бъде отстранено. Чрез този пропуск на първоинстанционния съд са се нарушило правото на защита на Илиян Рангелов.

Според българското законодателство протоколите от съдебните заседания се явяват писмени доказателства. След изготвянето на този протокол, всяка страна има право в рамките три дни да внесе молба за поправка или допълнение. Ако такава постъпи, съдът е длъжен да се произнесе по нея.  

„Като не се е произнесъл по молбата, първоинстанционният съд е нарушил реда за окончателно изготвяне на съдебен протокол, поради което протоколът не може да бъде годно доказателствено средство”, се казва в решението на ВКС.

Припомняме, че Рангелов отново ще се изправи пред Окръжен съд – Пловдив пред нов съдебен състав. Делото ще стартира на фаза разпоредително заседание.

Още веднъж близките на жертвата ще преживеят кошмара около делото.

„Справедливост за Милена” – за това пък настояват близките на младото момиче. Те няма да се откажат от искането си, а именно доживотен затвор за убиеца на Милена Динова.

„Не сме на себе си. Как е възможно? Какви са пропуските? Това може да трае вечно. Не знам… но едно е сигурно - няма да се откажем”, сподели пред наш репортер брата на Милена – Илин.

Както PlovdivNow разказа, убийството стана през декември 2016 година. В нощта на инцидента Илиян Рангелов настигнал половинката си - Милена, повалил я на земята и забил нож в сърцето. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите.

Два дни преди да я прободе с нож в сърцето, Рангелов й подарил годежен пръстен. Часове след убийството, сам е направил пълни самопризнания.

Илиян Рангелов е с мярка за неотклонение задържане под стража.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина