Деца от пловдивско село обличат розови фланелки срещу тормоза в училище

Автор: Добринка Димова 12001
Деца от пловдивско село обличат розови фланелки срещу тормоза в училище

Деца от пловдивското село Ново село обличат розова фланелки, за да се включат в Световния ден против тормоза в училище. По традиция в последната сряда на февруари всяка година милиони ученици в десетки страни се обличат в розово, за да кажат „Не на насилието в училище!”. Тази традицията започва, когато ученик в девети клас в едно канадско училище отива на откриването на учебната година в розово поло и някои по-големи ученици го обиждат и тормозят. На следващия ден двама негови приятели купуват и раздават на съучениците си 50 розови тениски в знак на солидарност и подкрепа. От тогава последната сряда на февруари е Ден за борба с тормоза в училище, или Ден на розовата фланелка.

На 27 февруари учениците от ОУ „Христо Смирненски” в Ново село ще се състезават в конкурса „Най-розов клас 2019”. „Нашата инициатива има за цел да мотивира учениците да участват активно в училищните прояви и да носят розово, за да изразят своята позиция на неприемане на тормоза в училище”, обясняват от школото.

В надпреварата ще участват всички класове, които вече майсторят своите розови постери, табла, кътове, класни стаи, балони, панделки и украса, с които да грабнат наградите в конкурса.

Педагози пък посочват, че Денят на розовата фланелка е добър повод всеки родител да започне разговор с детето си за насилието в училище. Да поговорят дали има достатъчно приятели в класа, как да реагира, ако някой го обиди или удари, и какво може да направи, ако другите не искат да играят с негов приятел. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина