Да почетем паметта на певицата Надка Караджова, родена край Стамболийски на днешната дата

Автор: Plovdiv Now 14725
Да почетем паметта на певицата Надка Караджова, родена край Стамболийски на днешната дата

Надка Иванова Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Родена е на 14 март 1937 г. в село Триводици, община Стамболийски. Потомка е на стар музикален род, в който всички пеят народна музика. На 15-годишна възраст, на фестивал на художествената самодейност в Пловдив, тя е забелязана от композитора Филип Кутев. През 1953 г., едва 16-годишна, Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години и концертира в Европа, Азия и Америка. Следват участия в хоровете „Космически гласове“ и „Големите гласове на България“. През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова, а понастоящем – Ваня Вакари.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия. Изнесла над 13500 концерта.

През 2009 година Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, Теодосий Спасов и оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера. Дискът е в два варианта – аудио и видео и се нарича „Магията на Мадара“. Той е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани именно там за запис.

Последната телевизионна поява на певицата е в предаването „Комиците“, на 31 декември 2010 г., 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 г. в София, като причина се посочва силна сърдечна криза.

С уникалния си глас и умението да пее в ансамбъл Надка Караджова има изключителен принос за успехите на хоровете „Космически гласове“ и „Големите български гласове“, на които е била солистка.

Известни песни от репертоара на Надка Караджова са „Планино, Стара планино“, „Пиленце пее, говори“, „Драгана и славеят“ и др.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина