Четиринадесет пожара са бушували в Пловдивско за година ВИДЕО

Автор: Добринка Димова 6295
Четиринадесет пожара са бушували в Пловдивско за година ВИДЕО

Четиринадесет горски пожара са бушували през изминалата година в Пловдивска област. Пламъците са засегнали 650 дка горска територия, от които само 5 дка са пострадали от върхов пожар. Това съобщи инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите – Пловдив, по време на честванията на Седмицата на гората в Двореца Кричим.

Проявата бе организирана съвместно с Югозападното държавно предприятие. Инж. Димитров съобщи също, че през 2018 г. лесовъдите на Пловдивския регион са залесили 490 декара нови гори. През първото тримесечие на тази година са залесени 251 декара, като до края на годината се очаква числото да нарасне с още 509 дка в държавните и 884 дка в общинските горски територии. Предвидено е също отглеждане на млади култури и насаждения на площ 6253 дка.

За последните 50 години запасът на горите се е увеличил три пъти, който за Пловдивска област е достигнал почти 31 млн. куб. метра, а средният годишен прираст е 603 000 куб. метра. Горските територии заемат една трета от територията на областта. „По отношение на изпълнението на задачите по контрола и опазването на горските територии, миналата година продължава добрите традиции от предходните”, заяви директорът на Регионалната дирекция по горите. За 2018 г. са констатирани 317 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения.

През годината са приети и проверени от служителите на регионалната дирекция и държавните горски и ловни стопанства над 150 сигнала на тел. 112. „Ние сме тези, които ще запазят гората пълна с живот. Именно това е и акцентът на тазгодишното честване на Седмицата на гората. Усилията ни са насочени към развитието на стабилен горски сектор”, каза инж. Димитров.

По време на празника бяха връчени и наградите „Лесовъд на годината 2018 г.” и „Служител по контрола 2018 г.” за Пловдивския регион. За „Лесовъд на годината” бе избран зам.-директорът на Лесозащитна станция Пловдив инж. Румен Начев. В призовата тройка се наредиха също инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство-Карлово, и инж. Антон Бамбалов, зам.-директор на Регионална дирекция по горите-Пловдив. Отличените Служители на контрола пък са инспекторите Радко Арнаудов, Живко Жеков и Иван Недялков. Юбилеен плакет бе връчен на БНТ, а журналистът Зоя Велинова получи индивидуална награда за обективно отразяване на темите от горския сектор.

Вижте повече във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина