Бащата на загиналия в катастрофа Тошко от Стамболийски издирва нови свидетели

Автор: Plovdiv Now 15599
Бащата на загиналия в катастрофа Тошко от Стамболийски издирва нови свидетели

Бащата на загиналия в катастрофа Тодор Бараков издирва свидетели, които са виждали виновника за трагедията Петър Маринашки да участва в дрифтове и гонки в града.

През април Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Маринашки е осъден на пет години лишаване от свобода. Освен това, подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от осем години. На 11 ноември 2020 г.   района на село Кадиево, Маринашки е нарушил правилата за движение по пътищата и  е причинил смъртта на Тодор Бараков и Виктор Василев, както и средна телесна повреда на Николай Лисков, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – марихуана.

Основна причина за произшествието е загубата на контрол над автомобила. То е установено от показанията на множество свидетели, разпитани по делото. Като отегчаващи отговорността обстоятелства са приети предишните нарушения на правилата за движение, за които подсъдимият е санкциониран, включително и допуснати две леки произшествия по негова вина с материални щети. Събрани са доказателства за участието му в нерегламентирани надпревари с други автомобили. Освен това, подсъдимият преди произшествието е  управлявал лекия автомобил с превишена скорост, която не е в причинна връзка с инцидента, но също е взета предвид при определяне размера на наказанието.

Тодор Бараков - баща обжалва присъдата пред Върховния касационен съд, като смята, че тя е прекалено ниска за отнетите два живота, а освен това е категоричен, че младежът причинил катастрофата, не изпитва вина за случилото се. 

Той публикува следния пост в профила си: 

"Приятели,

Този видеоклип, показващ опасно шофиране на Петър Маринашки с качени два крака на прозореца на предната врата на автомобила, съм го публикувал в профила ми, както и беше излъчен публично в електронните издания на „Трафик нюз”, „Марица” и по телевизии 7/8 и БТВ. По повод този клип, както и други такива клипове с негово участие, показващи гонки, среднощни надпревари и шофирания, включително и на пътя Йоаким Груево-Кадиево, където Тошко и Виктор намериха смъртта си, заради шофирането на Петър Маринашки, сезирах Началника на Сектор „Пътна полиция” – Пловдив, с искане те да извършат проверка. Беше проведено разследване по сигнала ми и бяха разпитани всички участници в клиповете.На Петър Маринашки е бил връчен предупредителен протокол, заради опасното му шофиране и гонките. Началникът на „Пътна полиция” – Пловдив ме уведоми с нарочно писмо, че служебно е установил данни за сезиране на прокуратурата и е изпратил, по свой почин, преписката, ведно с негова докладна, за да вземе прокуратурата отношение по случая. С Постановление от 07.11.2022 г., издадено по пр.пр.№ 2992 от 2022 г., Апелативна прокуратура – Пловдив е образувала досъдебно производство за хулигански действия и прояви, изразени чрез действията, заснети в клиповете. Образуването на досъдебно производство означава, че са покрити основанията, за разследване на извършено престъпление. Разследването продължава и понастоящем се извършва от РПУ – Стамболийски.

Приятели,

Моля, ако някой от Вас има данни или непосредствени възприятия за провеждани гонки, дрифтове и надпревари, с участие на Петър Маринашки, да се свърже с мен чрез facebook или с Галина Илчева, майката на Тошко, на телефон 0885384849.

Молим всички хора, които имат смелост, съвест и лична отговорност и знаят за такива гонки и шофирания, да проявят гражданска активност и да дадат свидетелски показания в полицията.

Т.нар. „гонки” са предвестници на подобни трагедии, от каквито бяхме сполетени – да си загубим децата от дрогирания Петър Маринашки. Ако си мълчим, ние подхранваме цинизма на дрифтаджиите и участниците в гонки, а това води до хиляди загинали невинни жертви и ранени в пътнотранспортни произшествия всяка година. Че са цинични до наглост, видяхме в съдебно заседание, където Петър заяви пред съда, че на клипа не е той! Пред поне двадесет човека в залата, които лично го познаваме! Сигурно е клониран негов близнак?!!!! Безочие, граничещо с безобразие!

Борбата с това толкова зловредно явление започва със съвестта, морала и отговорносттта на всеки един от нас. Защото никой не е защитен от изродите на пътя, които пият, дрогират се, качват се зад волана на автомобила и убиват хора!Но всеки от нас може да помогне в борбата срещу тях, за да са по-малко без време отишлите си от този свят невинни душички!"

Видео:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина