12 курбана за здраве осветиха в храма в Ново село, художникът Атанас Хранов стана помощник на отеца

Автор: Plovdiv Now 12487
12 курбана за здраве осветиха в храма в Ново село, художникът Атанас Хранов стана помощник на отеца

Традиционният курбан на Атанасовден в двора на църквата "Св. Георги" в Ново село днес се превърна в истински притегателен център за хора от селото и региона. Десетки миряни дойдоха да се докоснат до атмосферата на храма на големия християнски, но и народен празник. Опашки се извиха пред 12-те казана, в които от сутринта къкреше курбанът, месото, за който бе дарено от благодетели. 

Във възстановения и ремонтиран храм "Св. Георги",  отец Серафим благослови миряните и освети курбана.В церемонията се включи и един известен именик в лицето на художника Атанас Хранов като помощник на отеца. 

„Св. Георги” е една от най-старите църкви на територията на Пловдивска област. Изградена е още по турско време благодарение на доброволния труд на новоселци. Освещаването е извършено на 14 октомври 1848  година. Църквата се свързва с една от най-светлите личности от Априлското въстание - Васил Петлешков, който два дни е намерил убежище и се е укривал от турците в храма. Днес в църквата "Св. Георги" се пазят още иконата на Исус Христос от 1882 г. и една икона на Светите братя Кирил и Методий, дарена от Васил Друмев.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина