Знаете ли коя е истинската баба Илийца от разказа на Вазов?

Автор: Plovdiv Now 115007
Знаете ли коя е истинската баба Илийца от разказа на Вазов?
Описаното в разказа "Една българка" на Иван Вазов не е художествена измислица на автора, а реално случили се събития. Този случай е записан навремето и още се пази в книгата на Черепишкия манастир "Пресвета Богородица".
 
Пена, както е истинското име на баба Илийца и мъжът и Илия Цветковски са преселници в Челопек. Дядото на Илия дошъл по тия земи около 1780 г. от врачанското село Осеновлаг. Тръгнал уж на по-богата земя, но не случил - отвсякъде баири и чукари.
Илия бил овчар като своите предци. Най-напред построил къшла под връх Околчица, в която живеели и гледали овцете, а след години - и къща в Челопек.
 
В ония мъжки времена неписан закон било задоми ли се жената, да приеме за собствено малкото име на мъжа си Така, след като се омъжила за Илия, Пена станала Илийца. Тя била изключетелно работлива жена, не подгъвала крак от сутрин до вечер. Била и много набожна. Когато поповете от Черепишкия манастир идвали в Челопек по кръщенета и сватби, отсядали в нейния дом.
 
Илия и Пена имали три деца - двама сина и дъщеря. Синът им Иван също имал две момчета - Дано и Цено. Именно Дано е полумъртвото внуче, което баба Илийца носи в Черепишкия манастир в онази нощ, да му чете игуменът за здраве. И което оживява, въпреки богохулната постъпка на Пена да открадне попско расо за бунтовника от разбитата Ботева чета.
 
Патриархът на българската литература Иван Вазов в разказа си произвежда Дано в "майор П.", но в действителност воинската му кариера е по-скромна - бил е редник в армията, а след приключване на военната си служба се връща в Челопек и става овчар като дядо си.
 
През 1899 г. Иван Вазов предприема пътуване до Черепишкия манастир. Целта му е да научи повече за съдбата на Ботевата чета след нейното разбиване от турците. В ханче на пътя местни хора му разказват за Пена Цветковска от с.Челопек, която наричали Илийца, на името на мъжа и. С риск да живота си тя укрива Ботев четник.
 
Впечатлен от тази история, Вазов пише разказ, който е публикуван същата година в сп."Българска сбирка". Заглавието е "Челопешката гора", но по-късно го променя на "Една българка". Под това име разказът е включен в сборника "Пъстър свят. Разкази, спомени, драски, пътни впечатления", 1902 г.
 
Източник: "Български писатели класици" и "Библиотека DAS VIDA"
 
Пена Цветковска с внучето си:
 
 

Подобни новини

ДЕДО ИЛИЙЦО

ЖИВОТНИ, СЛЕД КАТО НА ЮРУКА ЛЕВСКИ МУ УРЕДИХА ДА УМРЕ В АНТАЛИЯ, С ПЕНСИЯ, КАТО ТУРСКИ ШПИОНИН, ДАЛИ НЯКОЙ Е УБИЛ И ОТРЕЗАЛ ГЛАВАТА НА ВЛАШКИЯ ЦИГАНИН, ПЕ ДЕРАСТА БОТЕВ? РУСКИ ШПИОНИН :)

19:41, 31.03.2024
Отговора 0
Отговор

ДЕДО ИЛИЙЦО

САМО НЕ РАЗБРАХ, КОЙ ТОЧНО ПОРЪЧА ТИЯ ЛАЙ НА НА ДЕДО ПЕ ДЕРАСТА ВАЗОВ?!

19:38, 31.03.2024
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина