Жителите на Сопот проявиха интерес към обсъждането за читалището

Автор: Plovdiv Now 8360
Жителите на Сопот проявиха интерес към обсъждането за читалището

При голям обществен интерес премина публичното обсъждане за състоянието на читалището в Сопот. Кметът на Общината Деян Дойнов отбеляза, че с новото ръководството на читалището имат обща цел, то да се превърне в привлекателна институция за развитие на културния и интелектуален живот, видя karlovopress.com.

"Към момента обаче всичко е в реда на хипотезите. Нямаме кой знае какви възможности, знаем каква е болката на ръководителите на институцията. Има изготвено КСС от специалисти, но освен ремонт на покрива на зрителната зала, средства са необходими и за вътре", каза Дойнов.
 
Секретарят на НЧ "Иван Вазов" Диана Кушева посочи, че не е тайна за никого, че има нужда от цялостен ремонт на зрителната зала, в това число на покрива, осветлението, инсталацията, сцената.
 
"В момента се опитваме с минимални средства да направим козметични подобрения. Започна ремонт и на библиотеката. Има 4 действащи тоалетни", каза секретарят на читалището Диана Кушева.
 
Зам.-кметът Николай Новаков обясни, че много се спекулира с темата за поемането на дългове, но когато нещата стигнат до финансиране, те изглеждат по друг начин.
 
"Знаете как бяха похарчени 500 000 лева за ремонта на читалището при предишното управление. Изтеглихме много заеми, но 90 % от тях ги предоговорихме и към 1.05.21 дълговете на Общината са в размер на 2 800 000 лева, като от тях 800 000 лева са от държавата и те не представляват риск за Общината. За читалището може да изтеглим заем от фонд ФЛАГ 700 000 лева", каза Новаков и припомни, че без решение на Общинския съвет, това може и да не се случи.
 
"Дори и да получим одобрението от местния парламент, след това трябва да имаме съгласие и от фонда. Не всичко е толкова просто. Изисква много усилия", добави още Новаков.
 
Жители на Сопот попитаха след като са необходими толкова много пари защо средствата от ремонта на ул. "Йордан Ненов" не се
пренасочат за читалището. Ръководството на Общината поясни, че тези средства са европейско финансиране и няма как.
 
"С част от паважа ще бъдат ремонтирани още няколко улици. Срокът за приключване на ремонта е удължен с 45 дни, забави се заради пандемията от К-19. След този срок има много неустойки. Затова мисля, че фирмата ще приключи ремонтните дейности", посочиха кметът и зам.-кметът на Сопот.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина