Засекретиха делото срещу командоса Желязков от Сопот, убил полицай в надпревара за сърцето на Люба

Автор: Виктория Петрова 14088
Засекретиха делото срещу командоса Желязков от Сопот, убил полицай в надпревара за сърцето на Люба

Военният съд в Пловдив засекрети делото срещу командоса Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал "Кючук Париж". То бе отложено за разглеждане през идния месец, но при закрити врати.

Днес трябваше да бъде даден ход на делото и за целта в залата бяха извикани всички свидетели - както пряката очевидка на кървавата схватка Люба Алексиева, която е участник в любовния триъгълник, така и близките и роднините на обвиняемия и жертвата. Трябваше да бъдат чути и експертизите по делото - съдебно-медицински, психологически т.н., като призовани бяха доц. Спасов, д-р Балтов и други вещи лица, ангажирани с изготвянето им. 

В началото на заседанието обаче защитата на Желязков адвокат Красимир Елдъров посочи, че има пречки, за даване на ход на делото, тъй като все още не е завършено разпоредителното заседание. Припомняме, че в началото на 2019 година, когато се проведе то, съдът реши да върне делото на Военна прокуратура за отстраняване на процесуални нарушения и прецизиране на обвинителния акт, но горната инстанция отмени определението и върна обратно делото за разглеждане в настоящия процес. 

Така, след като на 3-та точка от общо 9-те, които се разглеждат на тази фаза, делото тогава бе прекратено, а до обсъждане на останалите обстоятелства, които касаят особени правила за разглеждане на казуса, гледане при закрити врати, искания за промяна на мярката за неотклонение и т.н. - не се стигна. Именно това пожела днес адвокат Елдъров. 

Адвокат Кирил Николов, който представлява близките на жертвата, се съгласи, че е редно да бъде довършено разпоредителното заседание и въпреки че представителят на Военна прокуратура не подкрепи искането, съдът реши да върне процеса към разпоредително заседание. 

Така по време на първоначалната фаза бяха отправени искания от страна на адвокат Елдъров делото да бъде разглеждано при закрити врати. Той се позова на разгласяване на информация през електронно издание, в което сестрата на жертвата Весела Ноева е коментирала данни като снимки от аутопсия, начин на причиняване на смъртта и други подробности от деянието. Освен това защитата поиска мярката за неотклонение на Желязков да бъде облекчена, като му бъде разрешено да напуска пределите на страната. 

"Няма никакво тайнство в начина, по който пострадалите са се запознали с данните по делото", категорично посочи защитникът им адвокат Николов. Той също се обяви за разглеждането на делото при закрити врати, когато това според него се налага с цел запазване на нравствеността.

"Този случай е пронизан от трагичен любовен триъгълник (...) Разгласяването на подробности от него предполага да бъдат накърнени морала и нравствеността", посочи той, стъпвайки върху интимния живот на страните по делото. Николов категорично се обяви против облекчаване на принудителната мярка на командоса, като припомни, че прокуратурата е искала постоянен арест и отбеляза, че пътуването в чужбина е опасност от укриване. 

Обвинението обаче не подкрепи засекретяване на процеса, нито разрешаване на Ангел Желязков да напуска страната. 

След съвещание, Военният съд уважи искането за гледане на делото при закрити врати. Военните магистрати не позволиха либерализиране на мярката за неотклонение на Желязков, като определението им може да бъде протестирано и обжалвано. 

Разглеждането на делото по същество бе отложено за 8 май, когато ще бъдат разпитани свидетели и вещи лица, но в отсъствието на журналисти. 

Днес за първи път в съдебната зала се появи Люба Алексиева, станала причина за възникване на конфликта, прераснал в трагедия, между двамата мъже, спорили за сърцето ѝ. Тя запази пълно мълчание и напусна Военния съд веднага след като стана ясно, че днес няма да бъде разпитана. 

Сестрата на Добромир Лазаров - Весела Ноева, както и бившата му съпруга Наталия Лазарова присъстваха на заседанието, а майката на Лазаров - Лиляна Моллова бе извинена за отсъствието си от адвоката на опечалените Кирил Николов, който посочи, че стресът за нея е огромен. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина