Загиналият над Сопот д-р Шкодров бил с подгизнали крака още на хижа “Добрила”

Автор: Plovdiv Now 9479
Загиналият над Сопот д-р Шкодров бил с подгизнали крака още на хижа “Добрила”

“Ако Марио Шкодров можеше да активира джипиеса в телефона си, щеше да ни ориентира къде се намира и сега сигурно щеше да е жив”, каза Христо Сливков, шеф на планинските спасители в Троян и ръководител на акцията по издирването на изгубения в Стара планина лекар.

Сливков разказа, че перипетиите около Шкодров започнали с обаждане от страна на Емилия Гатева, хижарката на “Амбарица”, която очаквала 27-годишния турист да пристигне от хижа “Добрила”.

“Тя ми звънна около 19,30 часа в понеделник. Каза, че Марио ѝ се обадил час и половина по-рано и обяснил, че е наблизо до “Амбарица”, но не може да я открие”, допълни Сливков. Гатева излязла в тъмното и обиколила наоколо, но от младежа нямало следа. Тогава решила да алармира спасителния отряд, макар че все още вярвала, че изгубеният ще намери верния път.

“Успях да открия мобилния номер на туриста и да се свържа с него. Поискахме да ни даде някакви координати, които да ни подскажат къде да го търсим. Той не успя, тъй като не знаеше как да активира джипиеса в телефона си. Опитах да му обясня, но не можа да се справи. Около 22,30 ч отново позвънил на Емилия и тя останала с впечатление, че нещата са наред и ще пристигне всеки момент”, разказа още Христо Сливков.

Опитният спасител обаче не разчитал на случайността и незабавно се заел с организирането на акция по издирването на Марио. В 5 сутринта нагоре поели около 15 души от Троян, Ловеч и Карлово. През целия ден във вторник търсили.

“Дори сме преминали през района, където е бил, но нямаше отговор на подаваните звукови сигнали”, допълни ръководителят на акцията. Към отряда им се присъединили спасители от Банско с три кучета, от София и Сопот също, имали готовност и от Тетевен и Пловдив да помагат.

Мобилният оператор предоставил информация относно местоположението на последната активност на телефона на Марио, която помогнала на хора и кучета да открият тялото му. Според Христо той не е осъзнавал какво се случва, тъй като от преумора и преохлаждане е бил неадекватен.

“Взел е погрешно решение да тръгне в планината предвид лошата метеорологична обстановка, теренната специфика, трудността на прехода и кратката светла част на деня. Ако беше предприел изкачването на следващия ден, когато времето беше добро, щеше да оцелее”, категоричен е Сливков. Освен това, когато лекарят разбрал, че се е загубил, е трябвало да направи принудителен бивак, вместо да обикаля хаотично.

“Щеше да има по-големи шансове за оцеляване. Но явно не му е било писано”, каза в заключение Сливков. “Информацията, която получихме в началото, е, че момчето е тръгнало от Карлово в посока хижа “Амбарица”, без да знаем точно кой маршрут е избрало. По-късно успяхме да се свържем с хижаря на хижа “Добрила”, който каза, че момчето е минало през него.

Въпреки многото опити да го убеди, че не е подходящо да тръгва във високата планина, около 16 ч момчето излиза”, разказа и директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев. По информация на “24 часа” още с пристигането си на хижа “Добрила” Марио вече е бил с подгизнали крака, но въпреки това е продължил. Според планинските спасители д-р Марио Шкодров е бил с относително добра екипировка.

Приятелите му пък смятат, че младият мъж не е имал смартфон, от който да изпрати координатите си. Той не е опитал да използва приложението на планинската служба или някое друго, за да го намерят. Младият мъж е лекар в Александровска болница и е искал да празнува 27-ия си рожден ден тази неделя в планината.

“Марио беше много чист човек, още като студент показваше силата, която беше у него - да помага на всички и да ги вдъхновява.” Това каза директорът на Александровска д-р Костадин Ангелов. Младият лекар е избрал да работи в спешното отделение на болницата, макар че е имал и други възможности.

“Той никога не вземаше прибързани или погрешни решения. Неговите решения бяха винаги обмислени”, категоричен беше д-р Ангелов.

“Няма да забравим всичко онова, което той правеше, и ще разкажем на всички за неговия живот”, увери директорът. Д-р Ангелов съобщи, че с колегите обмислят да учредят стипендия на името на Марио, която да подпомага обучението на отлични студенти без родители като него.

“Днес искам да ви разкажа за Марио, който тази неделя щеше да навърши 27 години. Марио е сирак от град Септември, отдавна останал без родителска грижа. Изключително независим, харизматичен и любвеобилен млад човек. Дипломиран от Медицинската академия с отличие, работещ в Спешното на Александровска болница, всеотдаен към здравето на хората, приятелите си и опазването на околната среда. Марио омагьосва души и сърца където и да отиде. Марио е човек, който лоша дума никому никога не е казал, нито пък някого е наранил. Марио е човек, влюбен в планината, и ако и да нямаме друга утеха, то поне знаем, че остана високо на място, което обичаше. В един по-добър свят с майка си, баща си и всички върхове",  това написа във фейсбук Димитър Димитров, приятел на загиналия медик.

“Знам, че долу, в ниското, пред клавиатурките винаги ще се намерят съдници за безразсъдство, безотговорност, самоубийство. Нека да съдят - може и да са прави, но цената не я плащат те, пък той плати с най-скъпото си, а ние плащаме със съвестта си, задето беше сам. Моля, уважавайте паметта му, уважавайте мъката ни и хората, които сеят доброта, талант и любов. Марио е един от тях и горещо ще ни липсва. Всъщност не, той винаги ще бъде вътре в нас, а ние ще се стремим заедно и сигурно да сме поне наполовина толкова нависоко, колкото достигна той за краткия си житейски път”, пише още Димитров. 

"Благодаря на Планинската спасителна служба за отдадеността, професионализма и човечността. Благодаря на всички, които ще си спомнят Марио с любов. Благодаря най-вече на теб, приятелю, където и да си. До нови срещи на някой висок планински връх, завършва той. Преглежда безплатно възрастни, спасява момиче на планински фест ЙОАНА РУСЕВА Спокоен човек, добряк, широко усмихнат, с голямо сърце, но куражлия и винаги готов да откликва на всеки зов за помощ. Такъв ще запомнят младия лекар Марио Шкодров близки, познати и колеги. След като остава без родители, е отгледан от чичо си. Има и брат, който живее в Англия. Въпреки нелекия си живот Марио завършва Медицинския университет в София като стипендиант по програмата “Готови за успех” на фондация “Помощ за благотворителността в България”.

Тя подкрепя отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Преди година започва работа като санитар в Александровска болница, а само няколко месеца по-късно се разкрива място за специализант в спешното отделение там. Марио кандидатства и е одобрен. Той е един от малкото лекари, които днес избират тази трудна специалност. Дълги години е и доброволец в различни инициативи.

Много пъти е участвал безвъзмездно в провеждането на прегледи на възрастни хора от Северозападна България, организирани от фондация “Направи добро - Александровска” и партньори. През 2013 г. пък се качва за първи път на хижа “Амбарица”, по пътя към която намери смъртта си. Оттогава е доброволец в подготовката на ежегодния летен фест там “Нощ на боровинките”. Ходи на хижата поне 2 пъти годишно. Това лято също е участвал в подготовката на планинския фест, като е бил и медицинското лице за мероприятието. Там спасява и едно момиче, което било ужилено от оса по езика.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина