ВМЗ-Сопот с позиция за замърсяването на водите на река Манастирска

Автор: Plovdiv Now 7068
ВМЗ-Сопот с позиция за замърсяването на водите на река Манастирска

Към момента няма установен теч на вредни вещества от ВМЗ-Сопот, съобщиха от Военнопромишления комплекс.

Във връзка със сигнал постъпил на 20 април от РИОСВ, свързан със замърсяване на река Манастирска, до момента не е установен теч на вредни химикали.

Още в първите часове след постъпване на сигнала, от ВМЗ са извършени редица проверки. Показателите от пречиствателна станция показват допустими концентрации съгласно нормите на заустваните води.

Държавният завод е в комуникация с РИОСВ и съдейства с всичко необходимо за установяване на източника на замърсяване.

Опазването на околната среда е първостепенен приоритет за ВМЗ. В инвестиционната програма на дружеството е заложено подобряване на параметрите на пречиствателната станция чрез закупуване на ново оборудване.

Припомняме, че експерти от РИОСВ са установили замърсяване на реката от голямо предприятие от Военнопромишления, съобщиха от екоинспекцията. Замърсяването е установено, докато е извършвана планова проверка на предприятието, съчетана с провеждане на мониторинг на водите.

При проверката експертите установяват, че чрез канализационната мрежа на завода през пречиствателната станция за производствени отпадъчни води в река Манастирска - ляв приток на река Стряма се зауства смесен поток от отпадъчна вода и концентриран хромов разтвор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина