Ценна изложба, посветена на Вазов, идва от София в Сопот

Автор: Plovdiv Now 864
Ценна изложба, посветена на Вазов, идва от София в Сопот

Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот ще представи на 5 септември, от 10,45 часа,  юбилейната изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на Министерството на културата и ще гостува в града до 22 септември 2020 г.

Изложбата е изготвена от екип на Националния литературен музей и в 20 фотодокументални пана проследява основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни свидетелства за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, ордена „Св. Св. Кирил и Методий“, Царския указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина