Топ местности с винен туризъм край Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now   22950
Топ местности с винен туризъм край Пловдив СНИМКИ

Само на няколко километра от Пловдив се намират едни от най-добрите винарни в страната. Подходящи дестинации за зимните уикенди и места, в който да се отпуснете в уютна атмосфера с чаша червено вино в ръка. Историята на виното по нашите земи е хилядолетна, траките са едни от най-големите ценители на напитката и наричат еликсир на боговете. Произвеждали са вино край Старосел, Брестовица и карловския район, оставили са своя отпечатък и майсторлък, който се предава над 2000 години.

„Всички траки са пияници” – пише Атеней. И той не е единствения автор, който свързва траките с любовта им към виното. И то като добавим факта, че в антична Гърция и Рим консумацията на вино била ежедневие. Явно е, че траките пиели доста повече…

Започваме пътят на виното край Пловдив със Старосел!

Сгушеното в Средна гора село се намира само на 50 км край Пловдив. Селото се слави с великолепните си вина и уникална забележителност - култов комплекс от V век пр. Хр. Учените предполагат, че в него е бил погребан Ситалк – един от най-могъщите тракийски владетели.

Архелолозите намират край селото винарски пособия и съдове, а също и на делви със засъхнало вино. Опияняващият еликсир се използвал по време на религиозните ритуали и жертвени церемонии. Климатът в Старосел е мек и е идеален за отглеждането на лозя.

 

Край селото се намира и „Винарска изба Старосел” – отлично място за винен туризъм, спа и разходки. Освен, че може да се разходите в избата и да направите винен тур, можете да се потопите в горещия външен минерален басейн или в… бъчва вино. Да, една от опциите в спа зоната е вана пълна с вино и билки.

Менюто в ресторанта също е традиционно, като там може да опитате Джигерица, Тракийска Джурканица, Староселска казъртма или свински джолан по тракийски.Брестовица
В село Брестовица се намират няколко изби. Ще се спрем на две, които предлагат разходка и почивка в комплексите си.

Вино и SPA хотел TODOROFF сe намира в село Брестовица на 15 км от културната столица на България – Пловдив. Той предлага SPA меню на база натуралните продукти на винопроизводителния процес. Залите за дегустации са изпълнени в духа на българското село, а атмосферата с която са изпълнени е в едно с разказите за виното, носят чувството на единение с напитката на боговоете. Винарската изба е добро решение за прекарване на свободното време в компанията на истинските червени вина и далеч от шума на големия град.

 

Винарска изба „VILLA VINIFERA” е построена 1936 г. в село Брестовица. Това е класически тип винарска изба с дадености за производство на висококачествени вина.

Състои се от надземно отделение за преработка на гроздето и ферментация, отделение за младите вина, подземие за стареене на виното, разположено дълбоко под земята и осигуряващо необходимата постоянна температура и влажност целогодишно, дистилаторно отделение.

Първенец

Друго прочуто с виното си село е Първенец! Жителите са известни с майсторлъка си да правят добро вино, както и да пият големи количества. Полетата около Първенец са пълни с лозя, а във всяка изба има по няколко бъчви. В района се прави предимно каберне, мерло, мавруд и букет. В района също има винарна – Старата изба, която обаче за съжаление от месец е затворена.

 

Устина

Бутиковата Винарска изба „Вила Юстина” е разположена в покрайнините на Родопската яка в село Устина, на 26 км от Пловдив. Основана е в края на 2006 с идеята за преработване на 300 т. грозде от собствени масиви в тероарни вина. Парк-лозето на „Вила Юстина” е разпложено в местността Горката, на 4 км от избата.

Визитата във „Вила Юстина”, предоставя разходка на туристите по „Пътя на виното” в производствените помещения, посещение на парк-лозето и дегустация на вина в дегустационната зала. Невероятните гледки, които кулата на върха на лозовия масив разкрива, дегустацията на хубави вина и нощувката в Къща за гости

 

Песнопой

Винарска изба „Домейн Трифонов”, известна до началото на 2012 г. като винарска изба „Песен”, е изградена през 2008 г. в село Песнопой, община Калояново, област Пловдив. Избата е изградена в подножието на връх Чукурли баир до красива борова гора, част от която се намира и в двора на избата. От терасата ѝ се открива приказна гледка към Балкана и Средна гора.

Избата е бутикова, семейна, изградена с цел да произвежда малки партиди висококачествени сухи вина. Избеното помещение за отлежаване на виното в дъбови бъчви е под земята, в скалите, което създава условия за поддържане целогодишно на постоянна температура, подходяща за отлежаване на висококачествени партиди вина.

 

„Шато Копса”, край Сопот

В което и да е карловско село да отидете също ще намерите отлично вино! Богат регион, който се отличава с уникални напитки. Винарната, която трябва да посетите ако сте в региона е „Шато Копса”. В избата отлежават лимитирани серии вина. Истинските дегустатори могат да отпиват от вината от различните бъчви по време на винени турове.

 

Перущица

Удоволствие за всеки предпочел тръпката на винения туризъм е да посети Винарска Изба Пълдин в Перущица, като бива въведен в тайните на винопроизводството. Първата стъпка е цеха за първично винопроизводство в Брестник, а след това и самото бутилиране в избата в Перущица.

В дегустационната зала, изцяло обновена през юни 2008 година, могат да бъдат посрещнати групи от около осемдесет туристи, които ще имат удоволствието да дегустират вина, придружени с тематична дискусия от технолог.

Огняново

В местността "Зад баира" на село Огняново, Пазарджишко, се кипри лозарският масив на модерната винарна "Беса Валей".

Винарната е разположена е сред хълмовете, между планината Родопи и река Марица. Винарна "Беса Валей" предлага винен тур и дегустация. Комплекса предлага посещение на лозовите масиви с кратка беседа за историята,спецификата на тероара и сортовете. Следва разходка из комплекс с презентация на технологичните етапи на винопроизводство. Краят е най-приятен – дегустация на няколко сорта вина поднесени с вкусно гурме.


Винарска изба „Драгомир”, Пловдив

За тези, които искат да се насладят на винен туризъм, но искат да излизат извън града също има вариант. Може да си пийвате вино в уютна винарна и то без да пътувате във винарска изба „Драгомир”. Освен да дегустирате от виното в избата, посетителите могат да видят и технологиите за произвеждане на напитката.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина