Специалист от Сопот създаде национална музейна платформа и ютюб канал

Автор: Plovdiv Now 7415
Специалист от Сопот създаде национална музейна платформа и ютюб канал

Димитър Гешков от Сопот създаде национална музейна платформа, която ще е от помощ и на туристи, и на професионалисти в сферата на културата, историята и туризма, написа ПБ Новинар. 

„Времето е в нас и ние сме във времето“е мотото на платформата, която създадохме с колегите от Института за приложна музеология – София, защото за да продължим напред, трябва да знаем откъде сме тръгнали. Да помним миналото, да се замислим за момент за делата на всички герои, които са дали живота си, за да ни има нас, казва Гешков.

Национална музейна платформа е насочена в популяризирането на културното-историческото и природно наследство във виртуалното пространство. Платформата е свързана с представянето на информационната дейност на културните институции, където всеки един музеен служител, турист или потребител може да се докосне до богатото културно наследство на България.

Тя се състои от:

– два уеб сайт: www.museology.bg – сайтът на българските музеи и www.bgmuseums.eu – сайт на Национална музейна платформа

– една фейсбук страница на Институт за приложна музеология

– един Национален музеен ютюб канал

Музейният служител е призван да работи в полза на обществото. Той не се затваря в рамки и да стои на едно място, а е нужно постоянно да се развива и всичко това зависи – първо от себе си, второ с хората, които работи и трето от подкрепата, която ще получи. Възможностите на квалифицираните музейни кадри и тяхната свобода на действие не се потъпкват, а се насърчават. Това е правилната музейна политика. Всичко, което се създава като музеен аудиовизуален културен продукт, се нуждае да бъде популяризиран в интернет пространството и ние го публикуваме в нашия Национален музеен ютюб канал.

Национален музеен ютюб канал

Как ние можем да представим музеите във виртуалното пространство? Подготвени ли сме да направим тези стъпки?

Докато целият свят и нашата страна са приели мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, музейните служители, които се занимават с музеен маркетинг и реклама, продължават да правят това, което умеят най-добре, а именно да представят своите дейности онлайн. Това е предизвикателство, за да може да се осигури широк достъп до информация в социалната мрежа, която да отразява културното многообразие. Възможностите са неограничени – снимки, видеоклипове, научни трудове, статии, както и линкове към интересно съдържание.

Национален музеен ютюб канал  има мисия да популяризира културно-историческото наследство на България и дейността на музеите. Основната цел е всичкки клипове на музейна и културна тематика, които се създават, да бъдат споделени и представени на едно място – в нашия канал. Първите 60 музейни клипа са качени. Към днешна дата абонатите наброяват 85. Музейните служители могат да се абонират тук: https://www.youtube.com/channel/UCDqzBg13KZEWz26EfBK0XUg?view_as=subscriber и да изпратят своите видеоматериали на e-mail: [email protected]

С цел повишаване на информираността сред младите хора, са разработени и стикери с QR- кодове. Те съдържат информация за фейсбук страниците на  музеите /вграден линк/, както и информация за нашия музеен ютюб канал. Информационните стикери ще бъдат изпратени и поставени в културни и образователни институции. Ползата е взаимна.

Визитка

Институтът за приложна музеология е гражданска организация с нестопанска цел, работеща в обществена полза. Институтът осъществява дейността си в пределите на Република България и на Европейския съюз, съблюдавайки действащото законодателство и неформализираните етични норми на музейната колегия и на културния сектор в цялост.

Мисията на Института е да обогатява, разширява и уплътнява публичната среда, в която функционират музеите и останалите институции на паметта в Република България.

Димитър Гешков:

Моята сила е да помагам на вас в популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Образование: Висше

Специалности: Аграрен туризъм /бакалавър/ и Защита на културното наследство в Република България

Експерт по туризъм и културно наследство в Институт за приложна музеология – София, с опит в популяризирането на културни ценности.

Администратор на Фейсбук страницата на Института и на Националния музеен ютюб канал. Отговорно лице за поддържане на контактите с туристическите организации.

Реализирани проекти:

– Мобилна изложба „Вазовият Сопот“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов

– Автор на музейните филми: „Вазовият Сопот“ /2017/ и „Генерал Георги Вазов – героят от Одрин“ /2018/

– Автор на музейната брошура „По стъпките на Вазов и неговите герои“

Ето какъв позитивен коментар за културното начинание на Гешков прави музейният педагог Миглена Маринова:

Тази онлайн-платформата, която обединява всички музеи и се превръща в един голям виртуален музей на България, показва цялото културно историческо наследство, което е съхранено в българските музеи. Тя може да е от помощ за всички туристи – български и чуждестранни да се запознаят с богатото ни историческо наследство. Националната музейна платформа предоставя възможност да бъде използвана и от образователните институции. Чрез нея учениците ще се запознаят с миналото на своите предци и ще го учат, за да могат да прилагат опита и знанията на предишните поколения в бъдещето. Изучаването на културното наследство трябва да бъде част от живота на децата още от най-ранна възраст.

Виртуалните обиколки и посещенията в музеите на България, чрез този национален ютюб канал дава възможност на всички българи да укрепят и съхранят връзките и корените си с родината.

„Не знаейки миналото, е невъзможно да се разберат истинският смисъл на настоящето и целите на бъдещето“, казва Маринова, цитирайки Максим Горки.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина