Спектакълът “Под игото - 1894“ се връща на сцената в Сопот

Автор: Plovdiv Now 6232
Спектакълът “Под игото - 1894“ се връща на сцената в Сопот

Спектакълът "Под игото - 1894" се връща на сцената в Сопот, след като се наложи два пъти да бъде отменен през есента на 2020 заради пандемията.

Домакин е читалище "Иван Вазов", а пиесата ще се играе на 26 и 27 април. Гостува Габровският драматичен театър.

Автор: Гергана Змийчарова
Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Гергана Лазарова - Рънкъл
Хореограф: Светлана Цвяткова

Участват: Надежда Петкова, Стоян Руменин, Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков, Анатолий Ставрев, Светослав Славчев, Любен Попов, Найден Банчевски, Гордан Коев, Боян Петров, със специалното участие на Валентин Петров и актьорски състав от театрална школа „Котешката къща“ - Габрово: Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова, Николет Иванова.

Билети ще се продават на касата на читалището.

Припомняме, че със новия си спектакъл “Под игото - 1894-та” Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово отбеляза 75 години от създаването си, както и 170 години от рождението на Патриарха на българската литература през 2020.

„Под игото – 1894-та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.

Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…
Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „Ние ще умреме. Ей тука - дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я - не. А "Под игото" ще остая!“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина