Сопот празнува днес 142 години свобода

Автор: Plovdiv Now 8304
Сопот празнува днес 142 години свобода

Днес е 13 януари и паметна дата за Сопот. Точно преди 142 години градът на Вазов се сдобива със свободата си.

Две събития, на които са поканени всички жители и гости на Сопот, ще бележат честванията. 

Първото е днес - в библиотеката на читалище "Иван Вазов", в 15,00 часа, ще бъде открита мобилната изложба под наслов "Вазовият Сопот". Сбирката от снимки и стихове на поета е на Димитър Гешков с подкрепата на Института за приложна музеология.

На 14 януари пък гост в читалището наш ще бъде полковникът от запаса доц. д-р Петър Ненков, който ще проведе с посетителите тематична вечер под мотото "142 години от битката за Троянския проход в Руско-турската освободителна война /1877 - 1878/ и Освобождението на Сопот".

Сопот страда осезателно от Руско-турската война. Градът е опожарен през 1877, а населението му - погубено или прогонено, като над 900 души са избити и измрели от глад, болести и неволи само за 6 месеца.

За официално освобождаване на града се приема 1 януари 1878 по стар стил или 13 януари - по нов. Временното руско управление отпуска около 5000 златни рубли на сопотската община за възстановяването ѝ. Средствата са използвани за Мъжкия манастир „Св. Спас“, църквата „Св. св. Петър и Павел“ (Долната църква), Девическото училище и конака (общинското управление).

На населението била раздадена помощ от една златна рубла на човек, тогава в Сопот са били останали не повече от 1500 жители. За църквата „Св. Богородица“ (Горната църква) и Мъжкото класно училище парите не достигнали и те останали в руини. Започнал един от най-трудните периоди за оцеляването на Сопот. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина