Сопот почете най-кървавото събитие в историята си - Страшното

Автор: Plovdiv Now 7600
Сопот почете най-кървавото събитие в историята си - Страшното

Сопот отбелязва 146-та годишнина от най-кървавото събитие в историята на града – „Страшното“. Паметта на жертвите беше почетена с панихида в църквата „Св. Ап. Петър и Павел“. Кметът на община Сопот Деян Дойнов призова „Нека си спомним за нашите изстрадали съграждани, извоювали със своята чест и любов най-мечтаното нещо – свободата на България“ и припомни някои факти от трагичната съдба на Сопот, когато градът е превърнат в пепелище и почти напълно унищожен.

Късно вечерта на 30 юли 1877 г. в Сопот пристига вестта, че Карлово е опожарено и ограбено, а жителите избити. Този ужас очаква и Сопот, затова на 31 юли рано сутринта, сопотненци започват да напускат домовете си. Едни се отправят към училището на Трапето, други бягат по пътя за Леевица в местността Бойкова нива. На 2 и 3 август башибозуците от Анево се опитват да влязат в Сопот, но са отбивани от караула, който прикрива бягащите.

Късно следобед на 3 август голяма част от тях се преобличат в руски дрехи, успяват да заблудят защитниците на града и да ги избият.

На 4 август редовна турска войска нахлува в Сопот. Веднага започва опожаряване на къщи, манастири, църкви и училища. През целия ден стотици хора, измъчени и изтощени пълзят по стръмнините на Зли пролез към Амбарица с надежда да се доберат до Северна България. В Сопот избиванията продължават и на 7, 8, 9, 10 август. От турските куршуми и от ударите на ятаганите загиват над 400 сопотненци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина