Шофьорът, блъснал и убил дете в Анево, се призна за виновен

Автор: Plovdiv Now 11096
Шофьорът, блъснал и убил дете в Анево, се призна за виновен

Автор: Георги Тошев

Шофьорът, който блъсна и уби дете на пътя в село Анево, се призна за виновен и поиска от съда съкратено следствие. 73-годишният пенсионер Денчо Денчев се изправи пред магистратите и изрази съжалението си към родителите и близките на детето. Той пожела делото да се гледа по съкратената процедура, без разпит на свидетели и вещи лица, което по закон ще му гарантира с 1/3 по-лека присъда, пише trafficnews.bg.

Катастрофата стана на 13 април 2022 г. на главен път в селото. Тогава автомобилът, управляван от Денчев блъска  53-годишната Цонка Милева и нейната 2-годишна внучка Светозара, като момиченцето загива на място, а жената е откарана в болница. Те са пресичали на нерегламентирано за това място без знаци и пешеходна пътека. Пред него е имало друг автомобил и е имало намалена видимост. Зад шкодата на Денчев се е движел полицейски автомобил, като униформените са станали свидетели на катастрофата. Първоначално тестовете на шофьора реагираха положително на марихуана, но в последствие се оказа, че пенсионерът не е употребил наркотици.

В настоящото производство срещу Денчо Денчев са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост на детето и за нанасяне на телесни повреди на 53-годишната му баба, в следствие на нарушаване Закона за движени по пътищата.

Данчо Денчев живее в Чехия, където пребивава като пенсионер. Там са децата му и живее с тях. В България има апартамент в Казанлък. Към момента той е с мярка за неотклонение „подписка” и забрана да напуска пределите на страната.

В днешното заседание адвокатът му Владко Мерджанов поиска промяна на мярката на Денчев с мотива, че са изминали повече от 18 месеца от налагането ѝ, а в този период клиентът му не е виждал близките си, които са в Чехия и повече от 2 години не е плащал данъците си там.

Има дори призовка от чешките власти да се яви на дело за делба ма имот”, допълни юристът.

Мярката му за неотклонение обаче не се оказа приоритет за съдебния състав, тъй като магистратите откриха грешки и противоречия в обвинителния акт и пропуски в направената в хода на досъдебното производство автотехническа експертиза. Съдия Розалия Шейтанова прецени, че делото трябва да се върне на прокуратурата за отстраняване на грешките и назначи нова комплексна експертиза. Предвид това не се наложи да се вземе отношение по разглеждането на мярката за неотклонение и тя остана непроменена към момента.

Съдебният състав даде насоки в новата експертиза да бъдат включени съдебните медици и евентуално още един автоексперт, за да се опише пълно механизма и обстановката около катастрофата.

Част от непълнотите в сегашното експертно изследване са, че не е ясно къде точно е бил автомобилът по време на пресичането, не е посочено кога е натисната спирачката, не е посочена позицията на детето у жената. Освен това не е ясно имало ли е директен удар на детето, не е ясно и с коя позиция автомобилът е ударил пресичащата жена.

Съществуват и още факти, които са описани от прокурора, но не са посочени от експертизата - не е ясно къде точно на пътя е настъпил удара, не е посочено имало ли е движение на други МПС-та, не е описан и точният механизъм на сблъсъка, както и броя на телесните повреди на бабата.

Според магистратите липсва и описание за наличие на маркировка и дали е имало пътни знаци. Не е описано и какво са възприели полицаите които са се движили зад автомобила.

Всички тези пропуски трябва да бъдат изгладени, което е в интерес на страните, за да имаме справедлив процес”, завърши съдия Розалия Шейтанова.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина