Семейството от Сопот, чийто дом беше унищожен от пожар, продължава да търси помощ. Бащата се обърна за подкрепа от Общината и Общинския съвет, съобщава karlovopress.com.

Зам.-кметът Николай Новаков каза, че житейският проблем на хората е голям и никой не го отрича, но трябва да бъдат спазени Конституцията и всички наредби на общината.

"Проблемът идва и от това, че хората не застраховат имуществата си. Ние сме склонни да отидем на концерт на Ивана и Азис за една вечер, а една застраховка на един такъв имот е не повече от 100 лева на годишна база. Ние първо трябва да сме обединени, че това е истинския собственик на къщата. Второ трябва да сме убедени, че пожарът е възникнал от техните комшии, защото бюджетът на общината е на всички хора. Не можем просто така да раздаваме пари и аз не видях нищо по-конкретно от това да ми се каже къде съм ходил на ресторант. След 17.00 часа мога да ходя навсякъде. На една част от семейството доста добре вече съм обяснил нещата какво трябва да се направи", каза Новаков и призова, че този проблем не трябва да става за политически заигравки.

Тодор Николов запозна местната власт с проблема в края на заседанието на Общинския съвет като каза, че вече три седмици очаква комисия от общината да опиши щетите или да му предостави протокол по бедствия и аварии. Имало изгорели къщи и в Калофер и Каравелово и кметствата реагирали много бързо. Николов попита още има ли механизъм неговите съседи да понесат отговорност за пожара и за противопожарния кран на улицата, който се използва от съседите неправомерно, тъй като от ВиК казали, че отговорност за стопанисването на крана носи общината. 

Новаков отговори, че протокол не може да бъде направен, тъй като това не е природно бедствие и че за два големи контейнера с отломки от пожара, общината е платила 2000 лева.
 
"За крана имаме над 30 сигнала и за всички сме уведомили оператора ВиК. До момента само кмета е дал лични средства в размер на 100 лева и никой друг общественик", посочи Новаков.
 
Председателят на Общинския съвет Нели Пенева покани Тодор Николов на среща, за да обясни каква е процедурата, за да му бъде оказана финансова помощ. Преди това обаче е необходимо да бъде изготвена количествено-стойностна сметка за нанесените щети.