Просвета за добро! Млад мъж дари книги в Сопот, следват Карлово, Калофер, Клисура

Автор: Plovdiv Now 7583
Просвета за добро! Млад мъж дари книги в Сопот, следват Карлово, Калофер, Клисура

Нова кампания под мотото "Просвета за добро" започна от Сопот навръх деня на Съединението. Книги са обществено достъпни и очакват любителите на четенето три места в и край града на Вазов. И всичко това благодарение на ентусиазма и родолюбието на един млад мъж - 32-годишния Виктор Иванов, когото в социалните мрежи можем да открием като Талант търси България.

Първото от трите места, където вече има книги, е манастирът "Свети Спас", в който Васил Левски постъпва като игумен под името Игнатий през 1858. Расото му все още се пази в манастира. за Виктор е било важно първите книги да бъдат оставени точно там, защото е получил светото си кръщение именно на това място.

Дядо Стояновата Воденица, позната от първите две глави в "Под Игото" и понастоящем музей, е второто място, обхванато от кампанията.

Третото място е 300-годишната топола в Сопот, някога най-високото дърво в България, а в момента единствената библиотека - дърво в България. Припомняме, че тя дървото беше наскоро трансформирано в библиотека, официално открита на 9 юли тази година по време на тържествата за 170-годишнината от рождението на Вазов.

Предстоят да бъдат посетени и Карлово, Калофер, Казанлък и Клисура, където Виктор и негов съмишленик ще дарят книги на други места с обществено значение.

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора, разказва за кампанията svobodnaevropa.bg.

Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200 евро чрез платформата за дарителски кампании Helpkarma в подкрепа на проекта си “Просвета за добро“. С парите той купува по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов.

Маршрутът му ще минава през градове, споменавани в произведението на Русков – Сопот, Карлово, Калофер, Ботевград, Ловеч, както и през по-големи населени места в Родопите, където се развива действието в историческия роман на Божинов. Идеята включва заснемане на сериал от кратки документални клипове, които да разказват за хората и местата, които Виктор посещава.

„Време е за закъсняло Просвещение, за второ Възраждане. Предпочитам да си вложа енергията в това, вместо да обсъждам очевидното в интернет и по площадите година след година. За начало искам да даря книги на библиотеки в Родопите и в градовете от двете страни на Стара планина, както и на обществениците по тези места“, описва Виктор идеята си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина