Поклон през паметта на баба Неделя - учителка и революционерка, родена в Сопот

Автор: Plovdiv Now 13174
Поклон през паметта на баба Неделя - учителка и революционерка, родена в Сопот

На днешния ден преди 127 години умира Неделя Петкова Караиванова, наричана Баба Неделя, българска учителка и революционерка.

Родена е на 13 август през 1826 г. в Сопот. Моминското й име е Неделя Делюва Гульова. Получава елементарна грамотност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир, след което се самообразова. Едва на 19 години е омъжена за най-малкия вуйчо на Васил Левски, търговецът Петко Караиванов, който по-късно умира от холера и оставя Неделя с пет деца, бременна с шесто. По препоръка на Найден Геров става учителка в новооткритото девическо училище в София (1858 – 1861), където работи със Сава Филаретов. Неделя Петкова среща много трудности, но след година вече има 200 ученички. По-късно е учителка в Самоков (1862 – 1864), Кюстендил (1864 – 1865), Прилеп (1865 – 1866), Охрид (1868 – 1869), Велес (1870 – 1871).

В Прилеп е назначена за учителка на 1 юли 1865 година, като девическото училище се помещава в къщата на Тощовци до черквата. Тя организира за първи път в Прилеп честване на празника на Светите братя Кирил и Методий. Във Велес се включва в местния революционен комитет. Пратеник на Васил Левски пристига в дома на Неделя и ѝ поставя задачата да изработи знаме, за което ѝ е изпратен модел. За да завършат работата си навреме тя и дъщеря ѝ, Станислава, работят денонощно. Хазяинът им, Георги Колев, ги предупреждава, че са разкрити и те навреме скриват и спасяват знамето, което е използвано по-късно в Разловското въстание. След разкриване на участието ѝ в комитета, тя е изгонена от града и с подкрепата на Зографския манастир основава смесено българско училище във Вардарския квартал на Солун. Участва в борбата на местното население срещу гъркоманите, създава женски и благотворителни дружества, съдейства за изпращането на български девойки на учение в Русия.

След Освобождението живее в Кюстендил (1878), а през 1879 година се заселва в София. През 1883 г. се установява в Ракитово и работи за просветата на чепинските българи. Умира в София на 1 януари 1894 г.

Училище в Сопот носи нейното име. Морският нос Баба Неделя на остров Ливингстън в Антарктика също е кръстен именно на нея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина