Oсъдиха командоса, убил полицай от Сопот от ревност

Автор: Plovdiv Now 6118
Oсъдиха командоса, убил полицай от Сопот от ревност

Върховният касационен съд осъди окончателно на 7 години затвор бившият командос от пловдивската парашутна бригада Ангел Желязков за убийството на полицая от Сопот Добромир Лазаров преди 6 години. За присъдата съобщи във Фейсбук сестрата на убития полицай Весела Ноева.

Ефективната присъда е била постановена днес от върховните магистрати, съобщи адвокатът на близките на полицая Кирил Николов.

Това се случва след като в продължение на шест години делото бе връщано три пъти от Върховния касационен съд на Военноапелативния съд в София, предава Подбалкански новинар.

Припомняме, че на 20 май 2018 г. Ангел Желязков намушка смъртоносно съперника си Добромир Лазаров за сърцето на карловската дознателка Люба Алексова. Впоследсвие той бе обвинен в умишлено убийство, но Военноокръжният съд в Пловдив го осъди на 4 години и 3 месеца затвор за убийство при превишаване на неизбежната самоотбрана.

След като присъдата е обжалвана пред Военноапелативния съд, този съд опрадвава командоса. Адвокатът на семейството обжалва пред ВКС оправдателната присъда и делото е върнато на Военноапелативния съд. При второто гледане военноапелативните магистрати осъждат условно  Желязков, но ВКС отново връща делото.

При последното гледане от Военноапелативния съд в  София, командосът пак е оправдан.

Решението, че той е невинен по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана отново е обжалвано пред ВКС миналата година. Така днес се стига до много специфична процедура, при която ВКС разглежда делото, отменя възивната и първоинстанционната присъди и осъжда Ангел Желязков за умишлено убийство на 7 години затвор.

Припомняме, че всичко започва от любовния триъгълник, в който в един момент заживява полицайката Алексова. Двамата с Ангел Желязков, който служи в спецчастите, се запознали през 2008 г. Постепенно приятелството им прераснало в интимна връзка и заживели заедно. В края на 2016 г. след скандал Алексова се изнесла на квартира, но продължили да се виждат и тя често нощувала при Желязков.

През май 2017 г. жената била назначена като инспектор в отдел “Разследване” в РПУ в Карлово. По това време получила покана за приятелство във фейсбук от полицая Добромир Лазаров, после той отишъл в кабинета и обяснил, че я харесва. Отговорила му, че има сериозна връзка с друг мъж и може да бъдат само колеги. Лазаров също имал приятелка, с която съжителствал, но бил упорит в ухажванията си и двамата с Алексова се сближили.

След няколко месеца Желязков научил за отношенията им, преглеждайки съобщенията в нейния телефон. Жената обяснила, че не става дума за интимни контакти, а и срещите им вече са приключили, но командосът се усъмнил и написал съобщение на приятелката на Лазаров, че мъжът има връзка с жената, към която има сериозни намерения.

Полицаят отрекъл, но продължил да се вижда с Алексова и приятелката му го напуснала. Тогава полицаят започнал да притиска дознателката да се раздели с Желязков, твърдейки, че не той е човекът за нея, и настоявал да се съберат. Алексова отказала.

На 16 май 2018 г. Алексова пак била в дома на Желязков в Пловдив и двамата се скарали, защото той повдигнал въпроса за продължаващите контакти с другия мъж. Тогава тя решила да преустанови отношенията си с Лазаров и да остане само с Желязков и на другия ден съобщила на полицая, че това е краят. Поискал телефона на съперника си, тя отказала, но той намерил номера чрез бившата си жена, която била военнослужещ.

Лазаров се свързал с Желязков, докато разговарял с Алексова, за да я накара да се върне при него. Още преди да разбере с кого говори, жената чула репликата: “Ще те убия, пе*ерастче!”. После звъннал самият Желязков, но тя скрила, че в момента е с Лазаров. Вечерта обяснила на командоса, че няма защо да предприема нищо и че сама ще реши проблема.

На фаталния 20 май 2018 г. Лазаров пристигнал в Пловдив и настоял да се видят с Алексова. Бил изключително превъзбуден и нервен. Докато двамата разговаряли в заведение, Желязков няколко пъти звънил на приятелката си, но тя не вдигнала. Той си сипал ракия, после си извикал такси и тръгнал към квартирата , като продължавал да звъни по телефона. В един момент тя вдигнала, Лазаров разбрал, че говори с конкурента му и се вбесил. Без да му дава обяснения, Алексова се качила в колата си, намерила Желязков и тръгнала да го кара към дома му в кв. “Кючук Париж”.

В това време Лазаров звънял на конкурента си и жената чула да му казва: “Ще те намеря!”. Желязков отвърнал: “Пил съм. Ела друг път!”, и затворил. Полицаят продължил да звъни и докато шофирала, Алексова чувала крясъци и заплахи с убийство. Призовавала Желязков да не вдига, но той не я послушал и при един от разговорите казал на другия мъж адреса си.

Когато спрели пред блока на командоса, жената позвънила на Лазаров и го попитала: “Какво искаш? Не разбра ли, че е пиян и неадекватен?”. Той заявил: “Това не ме интересува! Аз също не съм адекватен!”.

Още в колата Желязков настоявал пред приятелката си да предаде на любовника си, че не може да се бие в момента. После извадил от кожен калъф нож, който държал в автомобила Алексова повтаряла, че оръжието няма да му трябва, после се обадила на полицая и го предупредила, че командосът има нож и отново го помолила да не идва. Обаче отритнатият мъж малко след 23 часа, се появил с колата си и Алексова тръгнала към него, а Желязков вървял след нея с ножа.

Тя опитала да предотврати конфликта, но Лазаров започнал да нанася удари с юмруци на Желязков през нея и жената паднала на земята. Командосът се отбранявал с ножа и нанесъл на полицая няколко рани, после успял да го прободе смъртоносно в сърцето и белия дроб. Когато рукнала кръвта, Алексова се обадила на телефон 112 и двамата с Желязков се опитали да помогнат на ранения.

Лазаров попитал Желязков: “Какво направи?”, а другият отвърнал: “Аз нали ти казах да не идваш. Опропасти ми живота!”. Линейка закарала Лазаров в болница, но след около 2 часа починал от острата кръвозагуба.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина