Публично обсъждане за съдбата на болницата в Сопот се състоя вчера на открито, на площада пред паметника на Вазов. Кметът Деян Дойнов увери, че болницата е приоритет, защото по-важно от здравето няма, съобщи karlovopress.com.

"Внесъл съм до Общинския съвет всички докладни записки относно болницата и нейното бъдеще. Изтича мандата на д-р Стефан Анастасов и предстои да се проведе нов конкурс за управител. Три пъти проблемите на лечебното заведение са поставяни пред ресорните министерства. Искрено се надявам, че местният парламент ще направи конструктивни предложения, за да продължи да съществува болницата", това каза кметът пред малкото местни жители, дошли на обсъждането. 
 
Управителят на лечебното заведение д-р Стефан Анастасов каза, че се е изморил от безхаберието на държавата и няма да участва отново в конкурса за управител.
 
"Има остра нужда от радикална промяна, ако е необходимо на статута, инвеститор. Не може всеки месец да не знаем дали ще имаме средства за ток, заплати и консумативи", каза д-р Анастасов.
 
Мая Панайотова, която работи от 13 години в болницата, посочи, че през последните 6 години, откакто д-р Анастасов е управител, здравното заведение върви в правилната посока, но средствата по двете клинични пътеки, по които работят, са крайно недостатъчни и те трябва да се увеличат.
 
"Аз не съм от Сопот, но имаме пациенти от цяла България. 2/3 от тях искат да се лекуват при нас, защото са доволни от обслужването и апаратурата. Призовавам държавата и общинския съвет за по-голяма ангажираност и запазване на болницата", посочи Мая Панайотова.
 
Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков няколко пъти призова присъстващите общински съветници да изразят становище или мнение, но никой от тях не пожела.
 
По време на обсъждането имаше предложение да бъде запазено за долечение поне едното крило от болницата. Граждани поставиха и въпроса ВМЗ Сопот подпомага ли финансово болницата, а д-р Анастасов отговори, че единствено Здравната каса осигурява финансирането, но то не е достатъчно.