Маршрут “По стъпките на Вазов и неговите герои“ предлагат на туристите в Сопот

Автор: Plovdiv Now 11875
Маршрут “По стъпките на Вазов и неговите герои“ предлагат на туристите в Сопот

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето настъпи сезонът на семейния и груповия туризъм. Много български родители и учители повеждат децата из България, за да им покажат красотите и мистериите на родината и да възпитат у тях патриотизъм. Страната ни става предпочитана дестинация за пътешествия и почивки и за туристите от чужбина. В тази връзка екипът на Къща музей "Иван Вазов" предлага интересен маршрут "По стъпките на Вазов и неговите герои", който минава през обектите:

Къща музей "Иван Вазов"
Родната къща на поета е построена през XVІІІ в. от неговия прадядо. По време на Руско-турската война къщата е опожарена. През 1932 година тя е напълно реконструирана и на 6 юни 1935 г. е открита като музей. Музеят е обект от национално значение. Тук можете да разгледате 6 експозиции - Бръснарницата на Хаджи Ахил, Дюкянът на Минчо Вазов, кухнята, работната стая на Съба Вазова, гостната, спалнята и експозиционната зала към музея.

Девическо /Радино/ училище
То е построено през 1851 година и е едно от първите девически училища в България. Едно от помещенията пресъздава класна стая от времето на Възраждането. В друга стая е поместена постоянна изложба графики на Бинка Вазова - племенница на народния поет, с изгледи от стария Сопот. Експозиция представя развитието на учебното дело в града и методите на обучение през Възраждането - писане с калем на пясък и перо с мастило на лист.

Дядо Стояновата воденица
Историческата воденица е известна от Вазовия роман "Под игото" и показва интериор от типичните воденици караджейки. Ще видите стаята на дядо Стоян със съхранения интериор, както и работното помещение, и двете свидетели на драматични събития.

Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ"

Тук гостите могат да разгледат четири етнографски сбирки. 
Прекрачвайки прага на първата къща, те ще видят одаята с огнището, наречена „къщи”. Съседната на нея стая е наречена „женската”, там е тъкачният хоризонтален стан и люлката за бебето .Надолу по стълбите е разположена мазата, в която са експонирани оригинални съдове за приготвяне и съхраняване на зимнина, селскостопански сечива и предмети, свързани с домашните занаяти. В съседната къща – „Бъдината” пред посетителите се разкрива гостна стая в градски стил от епохата на Възраждането. 

Дюкянъ
На първия етаж се е помещавал дюкянът, където майсторът е излагал стоката и е въртял търговия. 

Ретро кафе и фото "Централъ"
Тук туристите ще се потопят в магичната атмосфера отпреди един век, ще пийнат глътка ароматно кафе на пясък и си направят ретро снимка за спомен.

Източник: Къща музей "Иван Вазов" - Сопот

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина