Командосът от Сопот, убил полицай заради фаталната Люба, се изправи пред съда в Пловдив

Автор: Виктория Петрова 8732
Командосът от Сопот, убил полицай заради фаталната Люба, се изправи пред съда в Пловдив

Командосът он Сопот Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година отне живота на полицая Добромир Лазаров, застава пред Военния съд в Пловдив. Днес започва рестартираното дело срещу Желязков, който попадна в любовен триъгълник с фаталната разследваща полицайка Люба Алексиева, който завърши със смърт пред апартамента на Лазаров в "Кючук Париж".

Във вечерта на 20 май, когато неясните взаимоотношения на 32-годишната жена с двамата мъже са се намирали в точка на развръзка, ситуацията ескалира до там, че Лазаров бе намушкан няколко пъти с нож от командоса и издъхна от раните си. Желязков бе задържан същата вечер от полицията, но десетина дни по-късно бе освободен с по-лека мярка от Военно-апелативния съд в София. 50 военослужещи от 68-ма бригада Специални сили, колеги на командоса, ръкопляскаха на съда, след като чуха решението му да освободи Желязков. 

Междувременно процесът претърпя фалстарт преди няколко месеца, тъй като делото бе върнато на Военна прокуратура за прецезиране на обвинителния акт. Това стана по настояване на защитника на подсъдимия Красимир Елдъров и колегата му Кирил Николов, който представлява близките на жертвата, които бяха единодушни, че обвинителният акт страда от несъвършенства и механизмът на извършване на деянието не е описан.  

Днес ще стане ясна правната квалификация на деянието. В първия обвинителен акт то бе разписано като умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. И двамата адвокати обаче посочиха, че има сериозни мотиви за преквалификация. Елдъров посочи, че има данни за позоваване на института за превишаване пределите на неизбежна отбрана, докато Николов изтъкна, че според изводи от съдебно-медицинската експертиза може да се говори за убийство с особена жестокост. И в двата случая се изисква смяна на правната квалификация, което от своя страна изменя драстично параметрите на санкцията - до 5 години затвор за превишаване пределите на неизбежна отбрана; от 10 до 20 г. затвор, ако остана квалификацията по чл.115; от 15 до 20 години затвор или доживотен, ако квалификацията бъде утежнена.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина